Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Bylo to velké neštěstí. Pršelo a limit byl překročen. Tragédie se odehrála před dvěma týdny, když favoritka letošního brazilského karnevalu, sambová škola Rocinha, zpackala s pomocí boží ve formě deště všechno, co mohla.

Fotografie: Co chtějí? Omráčit porotu a vyhrát titul. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Co chtějí? Omráčit porotu a vyhrát titul. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Bylo to velké neštěstí. Pršelo a limit byl překročen. Tragédie se odehrála před dvěma týdny, když favoritka letošního brazilského karnevalu, sambová škola Rocinha, zpackala s pomocí boží ve formě deště všechno, co mohla. Avšak ve Venezuele si mnul ruce politik, který se dnes nechá vidět úplně všude, dokonce i na brazilském karnevalu. Hugo Chávez a jeho „petrodolary“ zaplatili dekoraci a aranžmá jiné sambové škole Vile Isabel. A dobře udělali, protože nakonec vyhrála. Ale pěkně popořadě.

Brazilský karneval odehrávající se v horkém měsíci únoru je úplně jiné podstaty, než se televizním divákům snaží namluvit obrázky „pro pobavení“ na konci zpravodajských pořadů na druhé straně polokoule. Hanbaté mulatky se sice kroutí ve frenetickém rytmu samby, jež se vyvinula z černošských obřadů, ale karneval není a ani nikdy nebyl pouhou přehlídkou lesknoucích se snědých těl. Ve třicátých letech byla poprvé do tradiční karnevalové veselice začleněna přehlídka tanečních a hudebních škol samby. Od té doby nikdo, kdo má v Brazílii rád tenhle styl a je tak trochu snílkem (což jsou téměř všichni Latinoameričané), nežije od Vánoc ničím jiným než karnevalem. Každé brazilské město má ten svůj a sambové školy, které se scházejí v jednotlivých čtvrtích, nacvičují pilně svá vystoupení, která mají jediný cíl: omráčit porotu a vyhrát titul. Nad choreografiemi a návrhy kostýmů si lámou hlavy věhlasní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].