Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Kdo vydírá Zemana

V krátké době už podruhé Miloš Zeman vystavil média dilematu, jestli mají věnovat pozornost jeho knihám, které jsou plné lží, nebo ne. Z Hospodářských novin zazněl hlas, že nikoli.

V krátké době už podruhé Miloš Zeman vystavil média dilematu, jestli mají věnovat pozornost jeho knihám, které jsou plné lží, nebo ne. Z Hospodářských novin zazněl hlas, že nikoli. „Když média analyzují jeho knihy a hloubají, co je pravda a co ne, dělají jim pouze reklamu,“ napsal komentátor HN Jan Macháček. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny jdou opačnou cestou a Zemanovy knihy nejen probírají, ale citují z nich a dělají s bývalým premiérem rozhovory. Která cesta je správná?

Zapleteni s Olovem

Je nepochybné, že mezi poslání médií patří i analyzovat, co se ve společnosti odehrává a jaké to má dopady. Ignorovat bývalého premiéra, jehož knihy čtou desetitisíce lidí, dost dobře nelze. Už proto, že čtenář jeho publikací je vystaven koncentrované, profesionálně vystavěné lži, navíc jde o člověka, který má reálnou šanci stát se příštím prezidentem této země. Jeden příklad za všechny. Běžný čtenář, pokud si nedělal výstřižky z novin, si sice bude pamatovat, že na Zemanově Úřadu vlády vznikl pamflet proti Petře Buzkové Olovo, ale už si nedokáže vybavit, že jeho autorem byl premiérův bolševický poradce Vratislav Šíma. Když otevře Zemanovu knihu, dočte se tam: „Později se za dosud ne zcela vyjasněných okolností zapletl do aféry zvané Olovo, která měla Buzkovou kompromitovat.“ Autor překvapivě nemá na mysli Šímu, nýbrž Zdeňka Šarapatku, který našel na Úřadu vlády jako jediný odvahu Olovo prozradit a zveřejnit i informaci, kdo je jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].