Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zdařile skrytý thriller

Zatímco oscarové laureáty není možné přehlédnout, snímek Michaela Hanekeho Skrytý, oceněný jako nejlepší evropský film roku 2005 na festivalu v Cannes, obíhá světové sály bez reklamy a v několika málo kopiích.

Fotografie: Caché: metafora o společnosti, která se může zhroutit. - Autor: Outnow/Image Gallery • Autor: Respekt
Fotografie: Caché: metafora o společnosti, která se může zhroutit. - Autor: Outnow/Image Gallery • Autor: Respekt

Zatímco oscarové laureáty není možné přehlédnout, snímek Michaela Hanekeho Skrytý, oceněný jako nejlepší evropský film roku 2005 na festivalu v Cannes, obíhá světové sály bez reklamy a v několika málo kopiích. Navštívit představení v Praze je smutný zážitek: v kině zpravidla posedává slabá desítka diváků. Kasovní rekordy ostatně Skrytý nezlomil nikde s výjimkou Francie, protože v hlavních rolích se objevují největší francouzské hvězdy – Daniel Auteuil a Juliette Binoche. A také proto, že téma – odhalování kořenů vzájemné zášti mezi evropskými starousedlíky a přistěhovalci – je po nepokojích na pařížských předměstích aktuální. Ve Francii se příběh týká každého občana, a to se o Česku, kde se jediným „cizineckým“ problémem jeví soužití se zdecimovanou romskou komunitou, opravdu nedá říci, zatím. Není proto divu, že česká kritika Skrytého uvítala jako zdařilý thriller, ale nic víc.

Nelichotivý portrét intelektuála

Pětapadesátiletý Georges je známý moderátor televizního pořadu o literatuře, jeho žena je knižní redaktorka a syn zápasí s pubertou. Georges je na výsluní a nemá co skrývat – anebo si to aspoň myslí. Jednoho dne ale začne dostávat znepokojivé zásilky: někdo celé hodiny natáčí jeho ulici a dům. Kazety padají do schránky zabalené do papíru s děsivou kresbou panáčka s proříznutým hrdlem. Policie se od případu distancuje: dokud nikdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].