Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Běž k psychiatrovi

V poslední době si české politické špičky velmi oblíbily vysílat své konkurenty na vyšetření k psychiatrovi. I když taková křečovitá rétorika v rámci politického boje nejspíš nikoho příliš nepřekvapuje, psychiatr zpozorní...

V poslední době si české politické špičky velmi oblíbily vysílat své konkurenty na vyšetření k psychiatrovi. I když taková křečovitá rétorika v rámci politického boje nejspíš nikoho příliš nepřekvapuje, psychiatr zpozorní: média si libují v citování expresivních a urážlivých výroků a svět politiky na obrazovce vyhlíží poněkud vyšinutě. Je pak těžké na takové výroky nenahlížet z pozice svého oboru. To nikoho nezneklidňuje, kolik potentátů vzbuzuje u svých kolegů podezření ze šílenství?

Zaráží přitom pokleslá forma, jakou politici řeší vzájemné konflikty, ale i to, že používají psychiatricko-psychologickou terminologii chybně, nekompetentně. Navíc svými výroky dehonestují ty, kteří se již léčí, a odrazují všechny, kteří hodlají psychiatrickou pomoc vyhledat.

Podle statistik se s psychiatrickou intervencí za život setká každý čtvrtý pátý člověk na světě. Současná úroveň medicíny většinou potřebným umí účinně pomoci, pokud se nezdráhají psychiatrickou pomoc vyhledat. Politici však oním nekulturním osočováním docela bezohledně torpédují snahu odborné veřejnosti zbavit obor psychiatrie mýtů a předsudků. Slyšíme-li ovšem v televizi, jak se veřejní činitelé častují psychiatrií, máme dojem, že to značí ostudu, diskvalifikaci, společenskou degradaci.

Ale budiž! Nevadí politické šarvátky a hašteření, ať si jdou naši politici klidně nadále po krku… Koneckonců mezi psychiatry koluje úsloví: Kdo druhého na psychiatrii doporučuje, bezděky tím signalizuje, že nejspíše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].