Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dobříšští alkoholici versus ústava

Hodně obcí má svou problémovou zónu. Místo, kudy člověk nerad chodí a děti raději posílá oklikou. Dobříš má ale smůlu, protože tady je tou černou dírou park v centru. Před časem ho obsadila parta místních existencí, postávajících a posedávajících tu s krabicovým vínem.

Ústavní soud zakázal dobříšské radnici, aby bránila občanům pít alkohol na veřejných prostranstvích města. Jde o zapeklitý problém – nejen pro opilce na Dobříši.

Hodně obcí má svou problémovou zónu. Místo, kudy člověk nerad chodí a děti raději posílá oklikou. Dobříš má ale smůlu, protože tady je tou černou dírou park v centru. Před časem ho obsadila parta místních existencí, postávajících a posedávajících tu s krabicovým vínem. Kolem nich musí projít každý, kdo jde na úřad nebo autobusové nádraží, stejně jako většina dětí do škol. „Chodily nám od lidí stížnosti. Že obtěžují, že žebrají o peníze,“ říká Stanislav Valtr, tajemník radnice.

Právě on je autorem řešení, které se loni v létě pokusilo problémovou skupinku z centra dostat. Pan Valtr sepsal vyhlášku, která na několika místech Dobříše – v parku, kolem škol a sportovišť – zakázala pod pokutou až pěti tisíc korun popíjet alkohol. S novou vyhláškou v zádech strážníci brzy partu vytlačili do jiných končin a radnice slavila úspěch. Po čtyřech měsících ale běžná „vyhlášková“ kontrola ministerstva vnitra upozornila radní, že jejich nařízení je protizákonné a měli by ho zrušit. Radnice, přesvědčená o správnosti svého kroku, to odmítla, takže případ putoval na Ústavní soud. A ten dal úředníkům ministerstva za pravdu: dobříšská vyhláška je v rozporu s ústavou, zákonem o obcích a zákonem o ochraně před alkoholismem. Stávající právní normy umožňují obci &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].