Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Skleněné oko tě vidí

Británie se v březnu stane první zemí na světě, kde budou úřady systematicky monitorovat pohyby všech vozidel na silnicích. Kamery rodícího se systému umožní identifikovat a sledovat jakékoli auto. Bezpečnostní složky se radují, ochránci lidských práv naopak bijí na poplach.

Británie se v březnu stane první zemí na světě, kde budou úřady systematicky monitorovat pohyby všech vozidel na silnicích. Kamery rodícího se systému umožní identifikovat a sledovat jakékoli auto. Bezpečnostní složky se radují, ochránci lidských práv naopak bijí na poplach.

Britové jsou na mnoha veřejných místech pod dohledem už dnes. Kamery spojené do uzavřených televizních okruhů tu najdeme skoro na každém kroku. Svoji existenci obhájily při loňských teroristických útocích v Londýně, kdy pomohly odhalit pachatele. Brzy poté vyjádřilo 73 % dotázaných Britů ochotu vzdát se určitých občanských svobod výměnou za větší bezpečnost.

Nyní se skleněné oči kamer zaměřují na auta. Systém označovaný ANPR (Automatic Number Plate Recognition, automatické rozeznávání státních poznávacích značek) není úplnou novinkou, jeho jednodušší verze fungují ve Spojeném království i v jiných zemích už nyní. Teprve teď ale vzniká skutečný „Velký bratr“. Británie se totiž jako první rozhodla zapojit do celostátní sítě všechny existující průmyslové kamery, uzpůsobit je tak, aby dokázaly číst poznávací značky automobilů ve dne i v noci a napojit je na centrální databázi. Data zůstanou zachována prozatím po dva roky.

Vyhnat zločince ze silnic

Tvůrci systému počítají s tím, že počítačový mozek ANPR zpracuje 35 milionů záznamů denně. Kamery vyfotografují poznávací značku vozu a speciální software ji přečte – rozezná kombinaci písmen a číslic, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].