Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Člověk nemůže stihnout všechno, zvlášť v dnešním rychlém světě. Ale stojí za to občas se zastavit a reflektovat, co se děje kolem. Dobrou příležitost k tomu budeme mít po celý následující měsíc.

Člověk nemůže stihnout všechno, zvlášť v dnešním rychlém světě. Ale stojí za to občas se zastavit a reflektovat, co se děje kolem. Dobrou příležitost k tomu budeme mít po celý následující měsíc. Do našich měst ji přinese festival dokumentárních filmů Jeden svět. Začátkem března se představí v Praze a pak poputuje do dalších třinácti regionů.

O čem se chcete dozvědět víc, než vám umožňuje povrchní zpravodajství v médiích? O muslimech? Dobrá, vyberte si tedy festivalovou sekci Muslimové v Evropě: soužití kultur. Třeba snímek Vo co de?, který přináší průnik do komunity tureckých a albánských imigrantů v Německu. Nebo Ráj mě nemine o životě Holanďanek, které konvertovaly k islámu. Nebo trochu starší film s příznačným názvem Muslimové přicházejí, jenž mapuje tuto komunitu žijící v Čechách. Ale možná se chcete dozvědět víc o Iráku. Takové filmy sice nemají žádnou vlastní kategorii, ale v programu samozřejmě nechybí. Zajímavý bude americko-irácký snímek Krev mého bratra. Fotografa Raada dobrovolně hlídajícího po večerech místní mešitu zabijí nešťastnou náhodou američtí vojáci. Jeho bratr musí volit mezi pomstou a spořádaným životem živitele rodiny.

Kategorií, která tak trochu mizí z hledáčku médií, jsou Obrazy Afriky. Tento kontinent nám připomene například dokument Smyčka kolem krku. Víte, že za každý v minulosti vypůjčený dolar nám Afričané zaplatili už sedm a čtyři stále dluží? Téma naznačuje, že Jeden svět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].