Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Mladićovi zvoní hrana

„Dejte nám Mladiće, nebo se rozlučte s cestou do Bruselu!“ Takhle ostře to srbským předákům řekl evropský komisař pro rozšíření Oli Rehn. Balkánské státy mají zkrátka smůlu na generály, kteří jim prokazují medvědí službu.

vobrazek_346.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_346.jpeg • Autor: Respekt

„Dejte nám Mladiće, nebo se rozlučte s cestou do Bruselu!“ Takhle ostře to srbským předákům řekl evropský komisař pro rozšíření Oli Rehn. Balkánské státy mají zkrátka smůlu na generály, kteří jim prokazují medvědí službu. Chorvatskou cestu do EU málem zhatil Ante Gotovina. Srbskou blokuje malý podsaditý generálplukovník, který se stal synonymem pro největší zločiny v Evropě od druhé světové války – Ratko Mladić, bývalý velitel armády bosenských Srbů. Minulý týden obletěla svět zpráva, že byl v Srbsku zatčen. Informaci srbská vláda i haagský tribunál pro válečné zločiny dementovaly. Ale síť okolo Mladiće se stahuje a tlak mezinárodního společenství už srbská vláda nemůže ignorovat. Co se stane, až ho letoun NATO potupně odveze do Haagu? Těší se generál ještě podpoře veřejnosti? Kdo vůbec je muž, který udělal celou zemi svým rukojmí? A co se stalo minulý týden – byl zatčen, nebo ne?

Pro mnohé stále hrdinou

Máme-li věřit opakovaným ujištěním z Bělehradu i Haagu, tak Mladić zatčen není. Byla to tedy jen novinářská kachna? Možná ne. Ne nadarmo se říká, že na každém šprochu je pravdy trochu… Mladić je možná zatčen a je v nějakém domácím vězení, zatímco s ním srbská vláda jedná o formě jeho přesunu do Haagu, aby byla pro veřejné mínění co nejméně bolestivá. Možná šlo o jakousi generální zkoušku. Pro mnoho Srbů je Mladić stále hrdinou. V záplavě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].