Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Co chystá Lárídžání

Kde hledat nejaktuálnější hrozbu pro svět? V Íránu. Na tom se shodují analytici, komentátoři i ankety. Snaha o jadernou bombu a ultrakonzervativní islámský režim vytvářejí směs, která míří k výbuchu – zvláště když už Teherán stanovil cíl k vymazání z mapy.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Kde hledat nejaktuálnější hrozbu pro svět? V Íránu. Na tom se shodují analytici, komentátoři i ankety. Snaha o jadernou bombu a ultrakonzervativní islámský režim vytvářejí směs, která míří k výbuchu – zvláště když už Teherán stanovil cíl k vymazání z mapy. Stojí za tím vším jen nový prezident Ahmadínežád, jenž převálcoval reformisty, nebere si servítky, vyhrožuje válkou a popírá holocaust? Tak prosté to není, jak dokládá i osobnost hlavního jaderného vyjednavače. Alí Lárídžání je původem i vzděláním intelektuál, považovaný za pragmatika, který dokáže jednat se Západem. Ale zájmy své země hájí neméně zásadně jako prezident, což vidíme právě nyní, kdy spor Íránu se světem vrcholí.

Lárídžání se stal po nástupu nové administrativy tajemníkem Nejvyšší rady národní bezpečnosti. Ta je ústavním orgánem, jenž spolu s nejvyšším vůdcem (rahbarem) zodpovídá za přijímání zásadních rozhodnutí v oblasti zahraniční politiky země. Z této pozice zastupuje Írán při jednáních týkajících se jaderného programu. A právě rahbar, ájatolláh Sajjid Alí Chameneí, ho do této pozice osobně jmenoval.

Z rodiny duchovního

Alí Lárídžání nebyl mimo Írán dosud příliš znám. Ale byť ještě nedosáhl padesátky, má za sebou bohatou kariéru v řadě vlivných institucí režimu, který je produktem islámské revoluce z roku 1979. Stejně jako mnozí z jeho vrstevníků, tedy i Mahmúd Ahmadínežád, prošel v 80. letech za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].