Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Když rapovat, tak s intelektuálem

Newyorčan Kanye West se skutečně vymyká. Bystrý rapper s citem pro ožehavá témata a vynalézavý producent, který je schopen neustále se vyvíjet, patří k nezajímavějším postavám současného hip hopu.

Fotografie: Trochu víry do toho hédonismu. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Trochu víry do toho hédonismu. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

I letos měl rapper Kanye West nejvíc nominací na Grammy, ale stejně jako loni získal jen tři. Zaslouží si víc pozornosti.

Newyorčan Kanye West se skutečně vymyká. Bystrý rapper s citem pro ožehavá témata a vynalézavý producent, který je schopen neustále se vyvíjet, patří k nezajímavějším postavám současného hip hopu. Boří stereotypy žánru, místo gangsterských klišé nabízí důležité životní postřehy a probouzí tak polozapomenutý duch hip hopu jako tlampače sebevědomé černé kultury.

Promluvme si o Ježíšovi

Když se West na začátku tisíciletí přestěhoval z rodného Chicaga do New Yorku, měl před očima jediný cíl: stát se rapovou hvězdou. Přesto se nejdřív proslavil jako producent a autor hitů například pro Alicii Keys. Pak začal hledat firmu, která by mu vydala autorskou desku. Všichni ho ale soustavně odmítali. Rapové hvězdy totiž obvykle prodávají příběhy své drsné pouliční minulosti. West, který vyrůstal v bohaté rodině vysokoškolské profesorky, ovšem za sebou takový výrazný a mediálně přitažlivý příběh nemá. Šanci dostal až ve firmě Roc-A-Fella, kterou vedl kolega rapper Jay-Z.

Nakonec to byly Westovy texty, které se ukázaly jako silná stránka jeho debutu The College Dropout, který vyšel před dvěma lety. Nenajdete na něm ramenaté gangsterské povídačky ani příběhy ze světa pouličních vyvrhelů, ale spíše drobné postřehy ke stavu současné Ameriky, jako je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].