Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Expremiérovi Zemanovi vychází další kniha a zase to má být terno. Té poslední se prodalo 130 tisíc kusů a Zeman měl inkasovat dva a půl milionu. Recept na úspěch? Samozřejmě známé jméno a pak také nechutnosti všeho druhu na hranici pomluv.

Fotografie: Tak na kolik procentních bodů to dnes vidíš, drahá? Foto archiv rodiny • Autor: Respekt
Fotografie: Tak na kolik procentních bodů to dnes vidíš, drahá? Foto archiv rodiny • Autor: Respekt

Expremiérovi Zemanovi vychází další kniha a zase to má být terno. Té poslední se prodalo 130 tisíc kusů a Zeman měl inkasovat dva a půl milionu. Recept na úspěch? Samozřejmě známé jméno a pak také nechutnosti všeho druhu na hranici pomluv. Tohle „zboží“ se ostatně dobře prodává i v novinách. Bulvár to dělá běžně, seriózní noviny mají obvykle zábrany. Ty ale padají ve chvíli, kdy lze citovat známého politika. Zeman se tak stal skutečně dobrým zbožím. Muž, v jehož kanceláři vznikal legendární estébácký pamflet proti Petře Buzkové Olovo, díky tomu nepotřebuje žádnou reklamu. Mladá fronta či Lidové noviny mu ji svými popisnými články a senzačními citacemi knihy obstarají. Ale nejde jen o knihu: Zeman je natolik dobrým zbožím, že jej deníky hledí využít i v častých rozhovorech. Moc práce to nedá – stačí nastavit mikrofon, zmáčknout knoflík a zemanovský stroj na špínu spustí. Jedna se dá do titulku a vyšší prodej je zaručen. Vrcholem byl poslední rozhovor v Lidových novinách, které roztržitému Zemanovi dokonce napovídaly, kdo ti „vyžírkové“ vlastně jsou.

Česko má nový problém – černé skládky odpadu z ciziny. Jde o dobrý příklad toho, jak se kříží ekologie a dnešní pojetí ekonomie. Vzato přísně ekonomicky: cizí odpad je zboží jako každé jiné, a pokud by jej bylo možné normálně prodat do české spalovny, motivace riskovat s černou skládkou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].