Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

I tuzemský kapitálový trh má „skandál“ kvůli chybě při nastavení cen cenných papírů. Sice neznamenal zhroucení a škodu 300 milionů dolarů jako před dvěma měsíci v Japonsku (makléř tam popletl příkaz a místo jedné akcie za 610 tisíc jenů dal na trh 610 tisíc akcií po jednom jenu), ale přesto stojí za zaznamenání.

Fotografie: Kde je tu nejbližší ropovod, please? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Kde je tu nejbližší ropovod, please? Foto ČTK • Autor: Respekt

I tuzemský kapitálový trh má „skandál“ kvůli chybě při nastavení cen cenných papírů. Sice neznamenal zhroucení a škodu 300 milionů dolarů jako před dvěma měsíci v Japonsku (makléř tam popletl příkaz a místo jedné akcie za 610 tisíc jenů dal na trh 610 tisíc akcií po jednom jenu), ale přesto stojí za zaznamenání. Obchodník s cennými papíry Brokerjet ze skupiny České spořitelny totiž předminulý týden nabízel certifikát DAX (tedy vlastně koš německých akcií) za setinu jejich normální hodnoty. Někteří investoři si toho všimli, nakoupili a vzápětí je za stonásobek prodali obchodníkovi zpět. Jeden z investorů se na internetovém fóru pochlubil, že tak během pár minut vydělal milion; podobných všímavců se našlo 26. Jejich radost však neměla dlouhého trvání. Brokerjet oznámil, že šlo o softwarovou chybu a všechny obchody anuloval. Současně varoval, že pokud by se někdo přece jen chtěl domoci uskutečnění obchodu, dopustil by se podvodu – ceny byly tak nereálné, že muselo být zřejmé, že jde o omyl.

A ještě jednou krátce k hranickému Philipsu. Na nudu kolem něj si nemůžeme stěžovat: konkurzní správce holandské mateřské firmy oznámil, že si jej stáhne do konkurzní podstaty, takže žádné státní pomoci se asi fabrika nedočká a případné vracení pobídek také mizí v nedohlednu. Po letech se ozval i bývalý starosta města Rudolf Novák, který spolu s premiérem Milošem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].