Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Knižní rozhovory s hvězdami šoubyznysu jsou nakladatelským evergreenem, ne vždycky se z nich člověk ale něco kloudného dozví.

Knižní rozhovory s hvězdami šoubyznysu jsou nakladatelským evergreenem, ne vždycky se z nich člověk ale něco kloudného dozví. Kniha Bono o Bonovi francouzského spisovatele a novináře Michky Assayase představuje výjimku snad ve všech směrech. Je zajímavá, čtivá a podnětná k přemýšlení.

Výrazná tvář frontmana irské rockové superskupiny U2 se v médiích objevuje tak často, že se mnoha lidem zákonitě musela přejíst. V souvislosti s Bonovým angažmá pro Afriku se občas dočteme o špatně skrývaném mesianismu nebo neúčinnosti toho, co vlastně zpěvák pro černý kontinent navrhuje (oddlužení a zvýšení pomoci). Rozhovor ukazuje, co je za volně interpretovatelnou fasádou – vhled sečtělého, zcestovalého a přemýšlivého muže, který je za všech okolností neideologický, a pokud je potřeba, domluví se stejně dobře s Clintonem, Gorbačovem jako ultrakonzervativním americkým senátorem Jessem Helmesem. Není naivní, fundamentalistický ani romantický, ví, že místní korupce a nestabilita pomoc Africe notně komplikují, ale zároveň se dokonale orientuje v dnešní mediální realitě a ví, jaké slogany a image v ní fungují.

Idealista a protřelý praktik v jednom – zdánlivě neslučitelná kombinace v Bonovi ožívá jako pozoruhodný recept na úspěch v dnešním světě. A nejenom v globální politice, ale i hudbě, osobním životě, kterým se rozhovor věnuje chronologicky od zpěvákova dětství přes všechny hlavní milníky v kariéře U2. Nejzajímavější pasáže pojednávají o Bonově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].