Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Pamuk prolomil tabu

Třicet tisíc Kurdů tu bylo zabito a též milion Arménů, a skoro nikdo o tom nemluví, proto to dělám já, a za to mě nenávidí.“ Tuto větu pronesl v rozhovoru pro curyšský Tages-Anzeiger loni v únoru Orhan Pamuk.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Třicet tisíc Kurdů tu bylo zabito a též milion Arménů, a skoro nikdo o tom nemluví, proto to dělám já, a za to mě nenávidí.“ Tuto větu pronesl v rozhovoru pro curyšský Tages-Anzeiger loni v únoru Orhan Pamuk. Světově proslulému tureckému spisovateli vynesla obžalobu s hrozbou až tří let vězení, nacionalistické reakce, nadávky, dokonce i nařízení jednoho vesnického starosty pálit jeho knihy. Nyní, 22. ledna, byl Pamuk rozhodnutím ministra spravedlnosti obžaloby zbaven, nicméně kontroverze kolem jeho výroku odkryly konfliktní povahu turecké cesty do Evropy.

Hanobil turectví

Pamuk se stal jedním z hlavních symbolů evropské debaty v Turecku a turecké v Evropě. Obžaloba za pouhé vyjádření názoru, navíc názoru podle všeho pravdivého, potvrdila varování všech kritiků vstupu Ankary do EU. Uznání genocidy na Arménech v roce 1915, respekt k etnickým menšinám a dodržování základních lidských práv, jako je svoboda projevu, patří k podmínkám tureckého členství. Když byl potom v létě Pamuk předvolán k soudu a obviněn z „hanobení turectví“ a „urážky tureckých ozbrojených sil“, neboť si dovolil zmínit turecká tabu, znamenalo to pro mnohé jasný důkaz: Buď Turecko do Evropy nepatří, anebo právě svoboda projevu a řešení historických traumat konfesí je jakýsi kritériem, které jeho připravenost ukáže. Proto byla obžaloba ostře kritizována.

Olli Rehn, evropský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].