Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co dělá váš poslanec

Ve sněmovně vzniklo místo, kde vám to řeknou – a kde vám chtějí pomoci.

Ve sněmovně vzniklo místo, kde vám to řeknou – a kde vám chtějí pomoci.

V podloubí Smiřického paláce na Malostranském náměstí, kde se to jinak hemží krámky se suvenýry a občerstvením, se před pár dny vyloupla informační tabule zvoucí ke vstupu do mohutných dřevěných vrat. Namísto další turistické buňky tu ovšem najdete zcela nové informační středisko parlamentu. Podle předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka už bylo načase, aby se šestnáct let po zavedení demokracie parlament více otevřel občanům.

Pokud se obyčejný člověk chtěl dříve seznámit s tím, jak dolní sněmovna funguje v praxi, musel trávit hodiny hledáním té správné osoby, která má razítko povolující mluvit s veřejností. Když se pak někdo vydal přímo do sněmovny, dostal se maximálně k vrátnici, kde jej slušně, ale přece jen poslali pryč. To se má vznikem informačního centra změnit. Ale opravdu? Nezbývá než vyrazit na místo a stisknout kliku vstupních dveří.

Kancelář tvoří světlý a příjemný prostor, který je rozdělen pultem, za nímž stojí pracovník střediska. K dispozici je několik stolků, na kterých leží tištěné materiály s obecnými informacemi o sněmovně. Během čekání na vyřízení požadavku lze sledovat zpravodajský kanál ČT24. K dispozici je ještě menší sál pro zhruba osmdesát lidí s velkým plátnem a sedátky šťavnatě modré barvy. Tady se mají konat semináře pro větší návštěvy – už nyní jsou sem zváni studenti, aby tu zhlédli například instruktážní film o běžném pracovním dni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].