Často hledáte, jak…
Obálka vydání 6/2006
6/2006 • 5.–12. 2. 2006

2006/6

Zahraničí

Korea ničí bariéry

Zbyněk Petráček

Rok poté, co Severní Korea oznámila vlastnictví jaderné bomby, se na poloostrově opět cosi uvolňuje. Jak informuje The New York Times, ve městech těsně na jih od demarkační čáry začala práce na likvidaci protitankových bariér.

Pryč od arabské ropy

Zbyněk Petráček

George Bush přednesl už svou šestou Zprávu o stavu unie. Ti, kdo čekali převratné vyjádření k již rozjetým partiím, jako je Irák, Írán, Afghánistán či boj proti terorismu obecně, byli zklamáni.

Nechápeme vás, vy zase nás

Daniela Vrbová

Dánské vlajky hoří. Přitom Dánsko nikdy nemělo problémy s muslimským světem. Právě naopak. Proč tedy nyní vidíme v televizi muslimy pálit červeno-bílé prapory? Vše se odvíjí od konce září, kdy dánský list Jyllands-Posten otiskl dvanáct karikatur proroka Muhammada.

Zatřást Castrovou legendou

Jan Ruml

Všichni víme, jak důležitá je v diktatuře pomoc zvenčí. Ale nevíme, jak a komu to na místě říkat. Je nás pět a předtím jsme se sotva znali.

Nový Hamas aneb S kým máme tu čest

Nataša Dudinská

Zatímco Brusel a Washington si lámou hlavu, co s vítězem palestinských voleb, na Blízkém východě se už začalo jednat.

Afriko, vděčíš za to Francii

Jaroslav Formánek

Edvard Beneš se zasloužil o stát. Tento výrok zákona rozjel zásadní politickou debatu v Česku. Francouzská koloniální přítomnost měla pozitivní roli. Toto konstatování též ukotvené v zákoně rozvířilo klima zase ve Francii.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Pašmik

Radikální přepisování české rozhlasové mapy pokračuje. Před měsícem vstoupila do éteru první veřejnoprávní stanice pro mladé Rádio Wave a brzy se snad dočkáme také první čistě zpravodajské stanice.

Milují dobro a Lenina

Tereza Nosálková

Už jen pár týdnů zbývá do konce ultimáta, které dal nedávno stát mladým komunistům: buď se zřeknete snahy zakroutit demokracii krkem, nebo vám zakážeme činnost.

Zlatý věk hazardu je u konce

Jáchym Topol

Česko stoupá vzhůru, staré poučky přestávají platit. Třeba ta, že peníze nesmrdí. Jde o to, které. Mezinárodní nádraží Praha Holešovice. Je sedm ráno a kolem herny v hale se šinou zástupy cestujících.

Proč mlčí žalobce Dolejší?

Jaroslav Spurný

Úsměv Jaroslava Dolejšího ve stínu široké krempy – pro fotografa – je to nejsdílnější, co z něj novinář dostane. Jinak muž, který má na pražském vrchním státním zastupitelství na starosti ty nejzávažnější hospodářské zločiny, i ty, ve kterých nějak figurují politici nebo zkorumpovaní policisté, vstřícností neoplývá.

Tiše a bez příkazů se vrací cenzura

Marek Švehla

Jedni o tom vyprávějí celé legendy, jiní naopak tvrdí, že to neexistuje. Řeč je o způsobu, jakým zdejší politici znásilňují veřejnoprávní média. Nedávný příběh jednoho kritického komentáře v Českém rozhlase dává za pravdu těm prvním.

S maminkou za mřížemi

Tereza Nosálková

Malá Helenka (2) se ve Světlé nad Sázavou probouzí do mrazivého odpoledne a hned na jeho prahu se její drobné tělíčko zmítá rozespalým pláčem.