Často hledáte, jak…
Obálka vydání 5/2006
5/2006 • 29. 1. – 5. 2. 2006

2006/5

Komentáře

Zima podle Fabiána

Zbyněk Petráček

Fabiánská zima. Dnes už ten výraz neřekne asi nikomu nic. Přitom právě takovou zimu máme za sebou. Svatý Fabián, zimy pán. O svatém Fabiánu bez kožichu ani ránu. Fabiánské mrazy málokdy schází.

Kladné body pro Béma

Jaroslav Pašmik

Je Pavel Bém úspěšný primátor hlavního města nebo ne? Mohl by být příkladem pro ostatní? Co tady po něm zbude, pokud nebude letos znovu zvolen? Na podobné bilanční úvahy přichází čas právě nyní.

Google prodal duši

Petr Třešňák

Po jednání s Čínou vyhlásil nejpopulárnější internetový vyhledavač novou politiku: Všechny informace jsou si rovny, jen některé jsou si rovnější. Říká se, že komunismus ve východní Evropě porazila kopírka. Americký vynález.

Šafr jde z vily vyvolených

Marek Švehla

Je pravda, že lidé méně čtou noviny, zvláště ty seriózní. Jen za poslední rok jsme se ale mohli například na skandálech v sociální demokracii přesvědčit, jak moc je potřeba s novináři z tištěných médií i v Česku počítat.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Mohl špičkový sportovec ve 30. letech v Německu reprezentovat svou vlastní individualitu, nebo musel být nevyhnutelně ztotožňován s nacistickou třetí říší?

Vzpomeň si na Goldu, Íráne

Zbyněk Petráček, Amir Oren

První zemí na světě, která bombardovala jaderný reaktor, byl Írán. V říjnu 1980 stíhačky íránského letectva vyslané ájatolláhem Chomejním zaútočily na irácký jaderný reaktor poblíž Bagdádu.