Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vláda se chystá zavřít Lety

Nedávná demonstrace neonacistů v Letech u Písku bude mít pro velký úspěch pokračování. Ve stejných kulisách, jen s jinými aktéry: po dlouhém váhání má vláda na stole první, do důsledku dotažený plán, jak zavřít problémový prasečák.

Nedávná demonstrace neonacistů v Letech u Písku bude mít pro velký úspěch pokračování. Ve stejných kulisách, jen s jinými aktéry: po dlouhém váhání má vláda na stole první, do důsledku dotažený plán, jak zavřít problémový prasečák. Ten, jak známo, stojí na místě bývalého koncentráku pro Romy a postupně se stává ostudou evropských rozměrů. Deset let se mluví o tom, že není slučitelný s pietou, a musí proto pryč, deset let vzduchem létají stamiliony, které za to má stát zaplatit. Teď má vláda materiál, který nastoluje strategii a také pocit hraničící s jistotou, že všechno je snazší, než se celou dobu zdálo.

V tuto chvíli totiž leží na stavebním úřadě v jihočeských Mirovicích žádost provozovatele prasečáku – firmy AGPI, aby jí stát povolil stavbu jímek na prasečí kejdu. Tady se vyplatí zbystřit: žádost prozrazuje, že prasečák v Letech je v dnešní podobě neperspektivní podnik, který se neobejde bez zásadní investice. Likvidace odpadu je důležitou složkou každého masového chovu a AGPI ji nemá vyřešenou. Kejda se obvykle nějaký čas uskladňuje a pak se za stanovených podmínek lije na pole. Nesmí se to ale dělat například v zimě. Jenže AGPI nemá dostatečné zásobníky, a proto prasečí fekálie musí vyvážet pryč. „Vozíme ji jinam, neřeknu ale kam, je to různé,“ říká ředitel prasečáku Jan Čech. Podle lidí žijících v Letech lije AGPI svůj odpad podle odvěkého zvyku i na promrzlá pole v okolí. Každopádně dlouhodobě nejsou jejich kapacity udržitelné a musí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].