Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Známý elegán, průkopník pánských deodorantů a oblíbený fotbalový trenér František Straka obsadil po novém roce definitivně místo jedničky na karlovarské kandidátce křesťanských demokratů, boj o voliče může začít.

Fotografie: A co až bude válka? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: A co až bude válka? Foto ČTK • Autor: Respekt

Známý elegán, průkopník pánských deodorantů a oblíbený fotbalový trenér František Straka obsadil po novém roce definitivně místo jedničky na karlovarské kandidátce křesťanských demokratů, boj o voliče může začít. Jenže je tu zádrhel. Lidovecký tahoun stále nemá jasno, jestli se bude moci voleb nakonec zúčastnit.

František Straka odešel před lety z tehdejšího komunistického Československa pracovat do západního Německa a po čase se stal německým občanem. Dnes potřebuje pro vstup do politiky získat zpět české občanství. Zdejší zákon ale nedovoluje, aby český pas vlastnil člověk, který je zároveň občanem jiného státu. Straka se však své německé příslušnosti zříci nechce. „Pokud půjde o to volit mezi politikou a německým pasem, vzdám politiku,“ říká. Požádal proto ministerstvo vnitra už před časem o výjimku, aby mohl být zároveň českým i německým občanem. I když úředníci na vnitru stále ještě nerozhodli, volby se blíží a lidovci se svou populární jedničkou počítají. Co se stane, když vnitro řekne Strakovi ne?

„Jsme přesvědčeni, že k tomu nedojde, pan Straka splnil všechny podmínky udělení výjimky a nejsou důvody ji neudělit,“ říká šéf lidovců Miroslav Kalousek. „Naopak, kdyby výjimku nedostal, bylo by to na pováženou,“ doplňuje stranický mluvčí Ondřej Jakob. Běžného uchazeče o „strakovskou“ výjimku musí tahle jistota překvapit. Svolení ke dvojímu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].