Často hledáte, jak…
Obálka vydání 4/2006
4/2006 • 22.–29. 1. 2006

2006/4

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Déjà vu. Už to tu bylo, nebo spíš – už je to tu zase. To je první dojem ze zprávy o výběrové soutěži na historicky největší nákup české armády, třicetimiliardovou zakázku na obrněné vozy.

Fučíkovi chtějí vzhůru

Jáchym Topol

Nakrátko ostříhaná Zuzana Kárová se svými pevnými botami, batůžkem a šusťákovou bundou vypadá jako průzkumnice z džungle. A jejím terénem také džungle je.

Rathova nová oběť ve stínu lékáren

Kateřina Mahdalová

Země se otřásá sporem o zdravotní reformu, lékárny jdou do stávky a politici oznámili horor: první pacienti už tady čekají na smrt bez léků na bolest.

Země usměvavých úředníků

Silvie Lauder

Znáte to – přijdete na úřad, bloudíte mezi kancelářemi, a když nemáte štěstí, narazíte na nerudného úředníka, který se zrovna špatně vyspal.

Příběh, který se může stát všem

Jan Kovalík

Uplynulo čtvrt roku a zase je to tady: vyúčtování elektřiny s nedoplatkem. Přestože moje lednička a televize jsou stále stejné, zkonzumovaly oproti minulému čtvrtletí čtyřikrát víc elektřiny.

Mlynář musí pykat

Jaroslav Spurný

Návrh žaloby toužící poslat bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře až na tři roky do basy za některá rozhodnutí ve funkci vypadá na první pohled přísně, ale impozantně. Podíváme-li se ale pozorněji, mění se „případ Mlynář“ z uklidňující zprávy v balík plný výbušných otázek.

Komentáře

Všechen smutek live

Marek Švehla

Originální česká reality show s gorilami v kleci skončila a autorům je třeba pogratulovat. Dozvěděli jsme se důležité informace, které by stálo za to si někam poznamenat.
Díky kamerám umístěným do gorilího výběhu jsme se skutečně přesvědčili, jak málo se tihle lidoopi liší od lidí.

Nechutný Zahradil

Petr Třešňák

O Letech u Písku už bylo napsáno dost slov na to, aby měl člověk zábrany přidávat další. Ale věci běží tak, že mlčet nejde.
Tahanice o neonacistický „pomník“ obětem koncentráku v Letech dostala nadějnější kontury.

Pro spojence, nebo pro vlast

Zbyněk Petráček

Jednali němečtí agenti správně, když v Iráku pomáhali Američanům? To je otázka pro vyšetřovací komisi i pro nás.

Vlaky, to zní hrdě

Marek Švehla

Pokud by chtěli Češi poučit svět ze svých transformačních chyb, může být „reforma“ Českých drah, největšího podniku v zemi, jedním z hlavních kandidátů.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Vidím neviditelné. Tak zněl jeden ze sloganů kapitalismu odstartovavšího v Česku právě před patnácti lety. Neviditelná ruka trhu a spontánní tvorby cen se totiž brzy viditelně projevila na síti obchodů a služeb všeho druhu, posléze se změnila i tvář našich měst – zatímco viditelné kiksy přišly na řadu až později.

Balkán před novou šancí

Matyáš Zrno

Klid a prosperita v Evropě nejsou možné bez klidu na Balkáně, zní jedna známá poučka. Přitom ještě před několika lety se ostřelovaly sarajevské ulice, pak vypalovaly domy v Kosovu a pak padaly bomby na Bělehrad.