Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Japonská touha po muži

Japonsko bude mít císařovnu. Ne hned, ale i tak je to společenský otřes. Japonský předseda vlády Džuničiró Koizumi slíbil předložit parlamentu ke schválení zákon, který má změnit pravidla následnictví a umožnit výstup na posvátný trůn také ženám.

Japonsko bude mít císařovnu. Ne hned, ale i tak je to společenský otřes. Japonský předseda vlády Džuničiró Koizumi slíbil předložit parlamentu ke schválení zákon, který má změnit pravidla následnictví a umožnit výstup na posvátný trůn také ženám.

Spíše než sympatiemi k feminismu je Koizumi veden rozmary přírody. V japonské císařské dynastii již čtyřicet let nepřišel na svět žádný chlapec. Manželka korunního prince Naruhita, princezna Masako, dosud přivedla na svět dcerku Aiko, potom ale začala trpět psychickými problémy a stáhla se z veřejného života. Jako jedna z příčin jejích potíží bývá uváděn i tlak okolí způsobený nutností zajistit císařskému rodu dědice.

Pokud se zákon podaří prosadit, stane se první císařovnou nyní čtyřletá Aiko. Výzkumy veřejného mínění naznačují, že většina Japonců by s vládkyní žádný problém neměla. To však neznamená, že nepadají i jiné návrhy. Princ Tomohito, bratranec současného císaře, si znesvěcení trůnu představit neumí a místo toho by uvítal, aby korunní princ Naruhito využil ke zplození mužského dědice služeb konkubíny.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].