Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kladné body pro Béma

Je Pavel Bém úspěšný primátor hlavního města nebo ne? Mohl by být příkladem pro ostatní? Co tady po něm zbude, pokud nebude letos znovu zvolen? Na podobné bilanční úvahy přichází čas právě nyní.

Je Pavel Bém úspěšný primátor hlavního města nebo ne? Mohl by být příkladem pro ostatní? Co tady po něm zbude, pokud nebude letos znovu zvolen? Na podobné bilanční úvahy přichází čas právě nyní. Minulý čtvrtek se ukázalo, že po doktoru Bémovi tady zůstane daleko víc než kapsáři v ulicích a rozestavěný obchvat kolem města. Připsal si na své konto plusy na zcela nečekaném poli. Jde o podporu pražské nezávislé kultury. Bémovi se podařilo nejen více než zdvojnásobit počet milionů na granty, ale také zásadně změnit systém jejich rozdělování.

Co bylo dříve skryté a nespravedlivé, je nyní otevřené a začíná se narovnávat. O rozdělování peněz konečně spolurozhodují nezávislí experti a kulturní scéna má díky institutu veřejných slyšení dokonalý přehled o tom, kdo kolik dostává a proč. Velká část chvály patří samozřejmě samotným umělcům, kteří dokázali svou angažovaností inspirovat primátora a tak změnit celý systém. Je to skvělý příklad správného fungování svobodné společnosti. Teď už jen, aby se „nakazili“ politici a umělci v dalších našich městech. Na řadě je Brno.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].