Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Google prodal duši

Po jednání s Čínou vyhlásil nejpopulárnější internetový vyhledavač novou politiku: Všechny informace jsou si rovny, jen některé jsou si rovnější. Říká se, že komunismus ve východní Evropě porazila kopírka. Americký vynález.

Fotografie: Když je nepotopíme my, vyfoukne nám to jiný. (Cenzoři Page a Brin.) Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Když je nepotopíme my, vyfoukne nám to jiný. (Cenzoři Page a Brin.) Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Po jednání s Čínou vyhlásil nejpopulárnější internetový vyhledavač novou politiku: Všechny informace jsou si rovny, jen některé jsou si rovnější.

Říká se, že komunismus ve východní Evropě porazila kopírka. Americký vynález. A teď si představme, že by ho k nám západní firmy před listopadem 1989 dodávaly s drobnou inovací. Jakmile rozezná v kopírovaném dokumentu slova Charta, lidská práva nebo Havel, zasekne se. Přesně takový dárek dávají teď obyvatelům komunistické Číny byznysmeni, kteří se ještě nedávno jevili jako ti nejcharakternější sympaťáci, jaké Amerika na přelomu milénia zrodila.

Nebudeme zlí

Kalifornská společnost Google sice na rozdíl od konkurentů Yahoo nebo Microsoft chvíli vzdorovala, ale nakonec s čínskou vládou minulý týden podepsala podobnou faustovskou úmluvu. Zadá-li čínský uživatel do vyhledávacího okna Googlu nepovolený výraz (jako Tibet, demokracie, dalajlama nebo masakr na Tchien-an-men), americký vynález zapře široké spektrum webových stránek, které k tématu našel, a nabídne surfaři jedinou: oficiální propagandu čínského politbyra. „I když je omezování výsledků vyhledávání v rozporu s posláním Googlu, neposkytování žádných informací by bylo s naším posláním v rozporu ještě větším,“ vysvětloval novou politiku manažer Andrew McLaughlin. To je pozoruhodná logika.

Když dva mladíci z univerzity před osmi lety vyhledavač Google…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].