Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mein Gott, dostali Mrázka

Může to být obyčejná gangsterská vražda, vyřizování účtů v podsvětí. Vůbec by to nebylo překvapivé. Za posledních patnáct let zažil podnikatel František Mrázek (48) desítku podobných násilných a nevysvětlených úmrtí mezi svými přáteli, obchodními partnery, ale i těmi, kteří jeho obchodní aktivity vyšetřovali.

Fotografie: Schůzka v Bellevue? Teď už si nevzpomínám vůbec na nic. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Schůzka v Bellevue? Teď už si nevzpomínám vůbec na nic. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Může to být obyčejná gangsterská vražda, vyřizování účtů v podsvětí. Vůbec by to nebylo překvapivé. Za posledních patnáct let zažil podnikatel František Mrázek (48) desítku podobných násilných a nevysvětlených úmrtí mezi svými přáteli, obchodními partnery, ale i těmi, kteří jeho obchodní aktivity vyšetřovali. Nakonec i po něm v létě 2003 stříleli. Mrázkův rušný život ukončil minulý čtvrtek jedinou ranou zkušený ostřelovač. Jenže Mrázek už dávno překročil hranice zločinu dané v totalitě pašováním kamionů elektroniky a dalšího zboží a nechal za sebou i kariéru tuneláře, který v 90. letech připravil banky o miliardu korun. Od přelomu tisíciletí byly jeho „aktivity“ postaveny na přátelství se sociálnědemokratickými politiky a jeho jméno velmi úzce souvisí s děním kolem – v posledních měsících mediálně nejsledovanějších – tuzemských firem Unipetrolu a Setuzy. Vyšetřování jeho smrti může poodhalit oponu, která zatím zahaluje jak dění kolem obou firem, tak temné aktivity jeho účastníků a jejich propojení se špičkovými politiky.

Žaludek na vodě

Policie je pochopitelně s vyšetřováním Mrázkovy vraždy úplně na začátku. Několika vyšetřovacím verzím vévodí domněnka, že by za střelbou na podnikatele mohl stát rodinný klan, jehož hlavu někdo rozstřílel před deseti lety a rodina měla podezření, že se to stalo na pokyn Mrázka. Ale Mrázkovy obchody byly v uplynulých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].