Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Jak na zloděje

Se zájmem jsme si přečetli článek o potížích s měřením elektřiny (Příběh, který se může stát všem, Respekt č. 4/06). A protože se nás dotýká, považujeme za samozřejmost se k této věci vyjádřit.

Především je nutné říci, že nás potíže tohoto druhu velmi mrzí, protože negativní dojem obdobně postižených občanů padá na vrub dodavatele elektřiny, v tomto případě na Pražskou energetiku a. s. Každá energetická společnost je vlastníkem sítě takzvaně k patě domu a veškerá instalace uvnitř objektu je již majetkem vlastníka objektu. Na něj by se tedy měl uživatel obrátit s obtížemi především. Podle popsaného případu jde zřejmě o krádeže elektřiny z měřené sítě – tedy za elektroměrem. Neznám byt, o který se jedná, ale například ve starších zástavbách není problém pro různé vykuky probourat se zdí až do „něčí“ krabice a tak se připojit. To by však měl skutečně zkušený elektrikář odhalit.

K získání takřka stoprocentní jistoty, že vám někdo krade elektřinu na váš elektroměr, je tu jednoduchý způsob. V čase obvyklé špičky domácích odběrů, tedy večer (18.00–22.00), vypněte ve svém bytě všechny elektrospotřebiče, vytáhněte ze zásuvky všechny přístroje v režimu stand by a zkontrolujte váš elektroměr. Pokud vykazuje nějakou spotřebu, pak je vše jasné a někdo odebírá elektřinu za vás. Získáte alespoň jistotu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].