Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Radikální přepisování české rozhlasové mapy pokračuje. Před měsícem vstoupila do éteru první veřejnoprávní stanice pro mladé Rádio Wave a brzy se snad dočkáme také první čistě zpravodajské stanice.

Fotografie: Rozplynutí? Bláznivá varianta. Foto BBC • Autor: Respekt
Fotografie: Rozplynutí? Bláznivá varianta. Foto BBC • Autor: Respekt

Radikální přepisování české rozhlasové mapy pokračuje. Před měsícem vstoupila do éteru první veřejnoprávní stanice pro mladé Rádio Wave a brzy se snad dočkáme také první čistě zpravodajské stanice. „Český rozhlas vyjednává s BBC o tom, zda na místo vysílání jejich české sekce, která nyní končí, nastoupí zpravodajské Rádio Česko, jež zatím vysílá pouze digitálně,“ řekla Respektu šéfka Rádia Česko Hana Hikelová. To je dobrá zpráva. Ale vyhráno ještě zdaleka není.

„Variant je samozřejmě víc,“ říká předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal, „BBC se možná vzdá svých zdejších vysílacích frekvencí, ale jestli upřednostníme na její místo veřejnoprávní nebo komerční stanici, to zatím nevím. Předem nemůžu vyloučit nikoho.“ Je jasné, že komerční rádia mají o frekvence velký zájem,

Jiná varianta však hrozí také ze strany Českého rozhlasu. „Některé frekvence BBC bychom mohli použít na dokrytí některých našich stávajících stanic,“ naznačuje mluvčí ČRo Ladislav Pavlík. „Dokrytí“ by v praxi znamenalo, že uvolněné vysílače by jen posílily některé regionální stanice. BBC by se v podstatě rozplynula.

Tyto plány však trochu připomínají porcování medvěda, který ještě běhá po lese. Připomeňme, že vysílače BBC dnes pokrývají téměř celé území našeho státu a program v angličtině se šestiminutovými českými zprávami několikrát denně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].