Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přísně tajné:bylo to fér

Nešlo o miliardy, ani o zločin, za nějž by měl někdo sedět. Šlo „jen“ o ukázku podezřelého hospodaření s veřejnými penězi a přetrvávajícího přesvědčení institucí, že čím méně toho veřejnost ví, tím lépe.

Fotografie: Študentíci mají utrum. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Študentíci mají utrum. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Nešlo o miliardy, ani o zločin, za nějž by měl někdo sedět. Šlo „jen“ o ukázku podezřelého hospodaření s veřejnými penězi a přetrvávajícího přesvědčení institucí, že čím méně toho veřejnost ví, tím lépe. A „ukázkovost“ toho případu nepomíjí ani poté, co se ukazuje, že podezření byla zřejmě lichá.

Řeč je o nákupu 220 notebooků, které pro poslance letos v létě opatřilo vedení sněmovny za deset milionů korun. Celý nákup byl podivný – sněmovní komise vybrala firmu AutoCont (proslavenou předraženým projektem Internet do škol), která jen zprostředkovává prodej počítačů jiné společnosti, když v soutěži byla i nabídka za poloviční cenu a navíc přímo od výrobce. Vedle výdrže baterie či pokuty slíbené dodavatelem za zpožděné opravy v záruční lhůtě rozhodl o vítězi zvláštní technický parametr: zda totiž lze u poslaneckého notebooku vypnout Wi-Fi a Bluetooth páčkovým vypínačem. Počítačoví experti nad tím kroutili hlavami – spíše než tenhle technický detail je prý třeba dobré programové zabezpečení. „Shledali jsme, že je to zásadní,“ říkal tehdy bez dalších podrobností šéf sněmovních informatiků Igor Václavík.

Celá věc byla podezřelá už prostě jen proto, že téměř nic na výběrovém řízení nebylo veřejné – přesné podmínky a bodové hodnocení, nabídky účastníků soutěže či přesný typ počítače, který pro poslance sněmovna nakoupila, aby se cena zaplacená…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].