Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sjednoceni za pivem

Vlastimil Tlustý jako jediný ministr financí ze zemí Evropské unie hlasoval proti zvýšení spotřební daně z piva.

Vlastimil Tlustý má za sebou záchranářský týden. Nejprve se pokusil vysekat z velkých problémů podezřelé byznysmeny z týmu Nomury, pak zase zachraňoval evropské pivovary. Jako jediný ministr financí ze zemí Evropské unie totiž hlasoval proti zvýšení spotřební daně z piva. Zajímavé na tom je, že ani trochu nepomohl zdejším výrobcům zlatavého moku, ale těm zahraničním. Zvýšení spotřební daně bylo totiž tak mizivé, že by bylo stále nižší, než jaká je dnes daň v Česku.

O to ale nejde. Ministr Tlustý si zřejmě chtěl vychutnat ten úžasný okamžik, kdy použije veto a bude stát proti všem. Vždyť také svůj čin doprovodil téměř obrozeneckým prohlášením: „My Češi věříme, že pivo je součástí jídla.“ Je tu ale kontinuita, ještě v opozici Tlustý prohlašoval, že „ODS a její poslanci jsou ti, kteří žádného cizího panovníka, Francouze ani Němce, z Bruselu vládnout České republice nenechají“. Nicméně po jeho akci teď zůstává nepříjemná představa, co si o nás budou v Evropě myslet.

Na západě si dlouho nebyli jistí, jaký bude český přínos do evropské rodiny. Teď už to víme – tekutý oběd. Chvíli se zdálo, že v této absurdní obraně piva nebudeme sami, protože zejména Německo bylo také proti zdražování. Vždyť český ministr zahraničí Alexandr Vondra chtěl se západními sousedy dokonce vytvořit „alianci pro pivo“. Jenže Berlín usoudil, že kompromis na nízkém zvýšení spotřební daně je přijatelný, a tak jej nakonec podpořil.

Ministru financí se ale nelze divit, po svých skandálech potřebuje aspoň nějaký úspěch. A když na kongresu ODS prohlašoval, že bude hájit pivo proti nechápavému Bruselu, sklidil mnohem větší potlesk, než když naznačoval, že je u žen nejoblíbenějším kandidátem na prvního místopředsedu ODS.

Doufejme, že se na tento čin v Unii brzy zapomene, a že se Češi ukážou s nějakou trvalejší a prospěšnější vizí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].