Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Začal advent. Česká vláda otevře pracovní trh pro nové členské země EU Rumunsko a Bulharsko. Předsedou Senátu byl po doplňovacích volbách znovu zvolen Přemysl Sobotka z ODS. My Češi věříme, že pivo je součástí jídla, prohlásil ministr financí Vlastimil Tlustý poté, co bylo Česko jedinou zemí v Evropské unii, která vetovala zvýšení spotřební daně z piva, jež by ale bylo tak nízké, že by se v tuzemsku cena nezvedla ani o haléř.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Začal advent. Česká vláda otevře pracovní trh pro nové členské země EU Rumunsko a Bulharsko. Předsedou Senátu byl po doplňovacích volbách znovu zvolen Přemysl Sobotka z ODS. My Češi věříme, že pivo je součástí jídla, prohlásil ministr financí Vlastimil Tlustý poté, co bylo Česko jedinou zemí v Evropské unii, která vetovala zvýšení spotřební daně z piva, jež by ale bylo tak nízké, že by se v tuzemsku cena nezvedla ani o haléř. Nejvyšší kontrolní úřad spočítal, že za uplynulé tři roky byly nesystémově do regionů poslány dotace ve výši 4,4 miliard korun. Zdevastované lázně v Kyselce s unikátní architekturou procházejí rekonstrukcí. Umělečtí šéfové, dramaturgové, řada herců a režisérů Národního divadla protestují proti postupu ministerstva kultury a nedávno dosazeného ředitele ND Jana Mrzeny, protože kvůli nim dochází k destabilizaci divadla. V Praze začal festival Alternativa. Budovu někdejšího Federálního shromáždění a později sídla Rádia svobodná Evropa získalo Národní muzeum. Probíhá nejteplejší podzim od roku 1961. Média informovala, že papež vyzval k přijetí Turecka do Evropské unie. Václav Klaus jmenoval členy prestižní bankovní rady ČNB Vladimíra Tomšíka a Mojmíra Hampla, který musel nedávno opustit Českou konsolidační agenturu, neboť tam nedokázal uhlídat finanční toky. Pokud budou Češi jíst tak, jak jedí, a hýbat se tak málo, jak se hýbou, za šedesát let budou všichni obézní a budou se potýkat se zdravotními problémy, které s sebou přebytečné kilogramy nesou, vyplývá ze zprávy České obezitologické společnosti. Průměrná mzda je v Česku 19 968 korun. Americký prezident George Bush oznámil, že zařídí zrušení vízové povinnosti pro nové členské státy EU, tedy i pro Česko. Inverze na severozápadě Čech rušila příjem televize.

Primátorem hlavního města se stal Pavel Bém, zatímco Petra Buzková oznámila, že nechce zasedat ani v zastupitelstvu, kam byla zvolena. Agrodružstvo Jevišovice hodlá vybudovat krokodýlí farmu, kde by se ročně zabilo až 250 krokodýlů nilských na výrobu kabelek. Vláda se dohodla s Nomurou na ukončení mezinárodní arbitráže, když bankéřům slíbila beztrestnost za jejich temné působení v Investiční a poštovní bance, kterou přivedli ke krachu. Starostové obcí v Jeseníkách hlásí nebývalý zájem o budování nových penzionů a hotelů. V listopadu zahynulo na silnicích o třiadvacet lidí méně než loni. Byl jsem překvapený, že v Česku je porodnost tak kriticky nízká, řekl na přednášce v Praze slavný demograf Jean-Claude Chesnaise a dodal, že pravděpodobně už nikdy nestoupne tak, aby zajistila reprodukci obyvatelstva. Koruna výrazně posílila, takže je 21,05 za dolar. Podle pacientů je nejlepší tuzemská nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Začal se promítat film Parfém: Příběh vraha. Po městech se line vůně svařeného vína. Téměř čtyřicet firem chce stávkovat, protože se jim zdají neprůhledně přidělované zakázky od podniku Lesy České republiky. Komunisté neprosadili návrh, aby sněmovna zakázala vládě pokračovat v jednáních se Spojenými státy o případném umístění jejich protiraketové základny na našem území. Známá společnost Skype, která se specializuje na nabídku telefonování přes internet, oznámila, že umístí svou vývojovou základnu do Prahy. Dva čeští vojáci z jednotky, která se nedávno vrátila z mise v Afghánistánu, dostali americkou bronzovou hvězdu za boj proti Tálibánu. Média informovala, že se množí srážky aut s divokými kanci. V roce 1989 Češi doma porazili 912 tisíc prasat. Loni jich bylo jen něco málo přes 300 a letos pouhých 190 tisíc, tedy kolem 30 tisíc tun živé váhy. Se zabijačkami, které v minulosti neodmyslitelně patřily ke koloritu české zimy, to jde z kopce, konstatoval deník 24 hodin. Vláda ve sněmovně neuspěla s návrhem na odložení platnosti zákoníku práce. Nové album Davida Kollera Nic není nastálo už získalo zlatou desku. Stoupla popularita zbraní, takže ji vlastní každý dvacátých domorodec. Firma Vodafone nestíhá vyřizovat žádosti o dodávky falešných sobů. Od ledna má být elektřina dražší o osm procent.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].