Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Démon absolutního sexu

Martin Mainer se ohlíží za tvorbou z osmdesátých let.

Fotografie: Orgie na Hluboké – kresba z roku 1986. - Autor: Libor Sváček • Autor: Respekt
Fotografie: Orgie na Hluboké – kresba z roku 1986. - Autor: Libor Sváček • Autor: Respekt

Martin Mainer se ohlíží za tvorbou z osmdesátých let.

V českokrumlovském Centru Egona Schieleho vystoupáte po schodech do prvního patra a jako byste se ocitli v chrámu nějaké bohyně plodnosti: na zdech visí výjevy, na kterých se propletená těla při zběsilých orgiích oddávají praktikám, o jejichž realizaci smrtelník uvažuje asi jen v nejdivočejších snech. Dostali jste se do sexuálního ráje, nebo pekla? Je účelem všeho toho sání ňader, pohlaví a zuřivé kopulace vznik nového života, nebo je to boschovská vize dovádění civilizace těsně před apokalypsou? A kdo ty kresby vytvořil? Alespoň na tuto otázku se dá jednoznačně odpovědět: Martin Mainer (1959).

Profesor žvýkající houbičky

Expozice je součástí Mainerova postupného ohlédnutí za dosavadní tvorbou. V klatovské Galerii U Bílého jednorožce v létě představil výběr svých maleb od roku 1982, v Krumlově nyní ukazuje předrevoluční erotické kresby, další výsek z jeho díla by měl být k vidění příští rok v pražském Mánesu, vyjít má i Mainerova monografie. Jako by chtěl před blížící se padesátkou ve svých šuplících udělat generální úklid a do dalšího života vstoupit s čistým stolem. A že je v čem se přehrabovat!

Ostravský rodák vstoupil na výtvarnou scénu v 80. letech. Jako student pražské VŠUP a AVU prošel legendárními výstavními Konfrontacemi, na kterých svá díla porovnávali nonkonformní autoři z okruhu později…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].