Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Wowi míří vzhůru

Hvězda berlínského starosty Wowereita stoupá a po berlínské radnici přichází na řadu vrcholná spolková politika. V čem tkví tajemství jeho úspěchu?

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ptáte-li se Berlíňanů, jak se žije v německé metropoli, často se dočkáte poněkud otřepané odpovědi, že Berlín je „chudý, ale sexy“. Autorem výroku je sociálnědemokratický starosta Klaus Wowereit. A není to jeho jediné prohlášení, které zlidovělo. Podobně často se parafrázuje starostovo „Jsem gay, a tak je to taky dobře“, kterým před pěti lety veřejně oznámil svoji sexuální orientaci. Wowi, jak si sám nechává s oblibou říkat, prožívá dobrá politická léta: v září s přehledem obhájil svůj mandát, když berlínská SPD získala v městských (zemských) volbách přes 30 % hlasů a vládního partnera si může vybírat mezi Zelenými a postkomunisty. Wowereitova hvězda stoupá a po berlínské radnici přichází na řadu vrcholná spolková politika.

A tak je to taky dobře

Starosta Wowereit má za sebou ukázkovou západoberlínskou kariéru. V devatenácti vstoupil do sociální demokracie, vystudoval práva na Svobodné univerzitě a v roce 1979 se stal místním zastupitelem čtvrti Tempelhof. Na magistrátní (zemské) zastupitelství povýšil v roce 1995 a politický talent i čich prokázal o šest let později, kdy se mu v metropoli podařilo odstavit od moci dominantní křesťanské demokraty.

V roce 2001 otřásl Německem skandál okolo společnosti Bankgesellschaft Berlin (BgB). Ta vznikla v polovině 90. let fúzí soukromé Berliner Bank s dalšími bankovními institucemi s výrazným podílem státu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].