Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chycená do vlastní pastičky

Pět let po kontroverzním Vyhnání z ráje se věčně umanutá rebelka české režie vrací na plátna kin s dalším hraným celovečerním filmem. Jeho název klame tělem.

Fotografie: Hlavně se uklidněte, paní režisérko. Bára Hrzánová s Věrou Chytilovou při natáčení. - Autor: Bontonfilm • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně se uklidněte, paní režisérko. Bára Hrzánová s Věrou Chytilovou při natáčení. - Autor: Bontonfilm • Autor: Respekt

Pět let po kontroverzním Vyhnání z ráje se věčně umanutá rebelka české režie vrací na plátna kin s dalším hraným celovečerním filmem. Jeho název klame tělem. Svět Hezkých chvilek bez záruky Věry Chytilové není ani trochu hezký: je to bezútěšná mravní pustina, v níž se beze smyslu potácejí labilní, nešťastní, často psychicky vyšinutí jedinci beze špetky sebedůvěry a sebeúcty. Člověk už dávno nemusí mít přehnané iluze, aby si myslel, že svět je bůhvíjak báječné místo k narození. Ale nihilistický pohled na mezilidské vztahy, který Chytilová ve své tragikomedii nabízí, se dá s vážnou tváří akceptovat jen velmi těžko.

Psycholožka v Trní

Jak je u Chytilové zvykem, film má charakteristický nervní režijní rukopis, jemuž se plně podřizuje těkavá digitální kamera Martina Štrby. Jeho středo-bodem je psycholožka Hana (Jana Janěková), která se ocitá na pokraji nervového zhroucení. Kvůli nevěrnému manželovi se jí rozpadá rodina a před červenou pohovkou v její ordinaci denně defiluje panoptikum více či méně bizarních klientů. Věra Chytilová ve frenetickém tempu seznamuje diváky s jednou postavou za druhou a valí na ně jedno téma za druhým. Snímek tak více než regulérní celovečerní film připomíná pilotní díl k seriálu, kterým také podle původního záměru Věry Chytilové měl být.

Nahozená témata oscilují od týrání žen přes mužskou žárlivost, zneužívání dětí až po domnělou citovou vyprahlost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].