Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nebohá paní Pomsta

V českých kinech se letos objeví maximálně pět asijských filmů. Je to škoda: právě produkty dynamicky se rozvíjejících asijských kinematografií patří k tomu nejlepšímu, co se dnes dá na světových filmových trzích získat.

Fotografie: Lee Geum-ja: pro spravedlnost za mřížemi... - Autor: OutNow • Autor: Respekt
Fotografie: Lee Geum-ja: pro spravedlnost za mřížemi... - Autor: OutNow • Autor: Respekt

V českých kinech se letos objeví maximálně pět asijských filmů. Je to škoda: právě produkty dynamicky se rozvíjejících asijských kinematografií patří k tomu nejlepšímu, co se dnes dá na světových filmových trzích získat. Tajemství kouzla těchto pro nás exotických snímků dobře odhaluje i závěrečná část trilogie prominentního korejského režiséra Park Chan-wooka Nebohá paní Pomsta, která vstoupí do českých kin tento týden.

Asijské filmy tolik nepodléhají historicky zakotveným žánrovým schématům, jejich tvůrci kladou důraz na osobitost a nebojí se zobrazovat intimní zážitky svých hrdinů. Zcela odlišný je také přístup ke klasickým dramatickým tématům, jako je pomsta, milosrdenství, přátelství a samozřejmě – láska. Nebohá paní Pomsta je právě takovým filmem: českého diváka může nejen skvěle pobavit, ale také inspirovat a doplnit jeho pohled na současný světový film.

Smysl pro odpovědnost

Podobně jako v předchozích dvou filmech z Chan-wookovy trilogie (Sympathy for Mr. Vengeance, Old Boy) i příběh Nebohé paní Pomsty je o nespravedlivém trestu pro člověka, který se po jeho uplynutí rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Tentokrát se však jedná o ženu, a její příběh je tak vyprávěn v duchu „ženských filmů“ (ne zcela přesné označení pro díla autorek, které se pokoušejí formulovat ženský pohled na svět). S mladičkou Lee Geum-jou se setkáváme ve chvíli, kdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].