Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Před 10 lety

Můžeme pokračovat v seriálu, který by se dal nazvat – historie nekončí. Příběhy z deset let starého čísla mají totiž finále v nedávných dnech. Hlavním tématem bylo odnětí bankovní licence vytunelované Kreditní bance Plzeň (KrB), ale především boj o Českou pojišťovnu, která vlastnila akcie této zkrachovalé banky.

Fotografie: Respekt č. 33/1996 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt č. 33/1996 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Můžeme pokračovat v seriálu, který by se dal nazvat – historie nekončí. Příběhy z deset let starého čísla mají totiž finále v nedávných dnech. Hlavním tématem bylo odnětí bankovní licence vytunelované Kreditní bance Plzeň (KrB), ale především boj o Českou pojišťovnu, která vlastnila akcie této zkrachovalé banky. Pojišťovnu získala do rukou s pomocí dobrých kontaktů na vládní úředníky finanční skupina PPF, která tak přišla k dobré investici.

Tedy právě až na ztrátu v KrB. I tu si ale dokázala díky dobrým známostem pokrýt. Letos v červnu totiž parlamentem definitivně prošel návrh, za kterým stál poslanec ODS Vlastimil Tlustý, že se klientům této zkrachovalé banky vyplatí náhrada. A to včetně dnešní PPF, která si tak přišla na stovky milionů, ačkoli o ně přišla vlastní chybou. Krásné je žít.

Před deseti lety také poprvé český ministr zdravotnictví Stráský oznámil, že zdejší systém je na tom tak finančně špatně, že když nezačne rušit některé nemocnice, tak se z toho nedostane. I to je problém, který se táhne dodnes.

Poslanci si nicméně v té době hned několikrát polepšili. Především se rozesadili po krásných malostranských palácích, které nejdříve zestátnili, a pak nákladně zrekonstruovali. Jen málokdo má tak krásné kanceláře jako čeští zákonodárci. Stejně tak jen málokterý zahraniční poslanec měl takové finanční zázemí. Zatímco britští poslanci brali jen dvakrát více než průměrný občan, v Česku to bylo čtyřikrát tolik. A to si ještě zvýšili diety a jiné finanční výhody. Jak krásné je žít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2006 pod titulkem Před 10 lety