Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Proti vysokým plotům

Poprvé se CzechTek bude konat na místě, které mu našel a bezplatně nabídl stát. Jak to technaři vnímají? Coby průlom dokazující vstřícnost zdejších úředníků a politiků, nebo jako ztrátu kouzla ilegálnosti?

Poprvé se CzechTek bude konat na místě, které mu našel a bezplatně nabídl stát. Jak to technaři vnímají? Coby průlom dokazující vstřícnost zdejších úředníků a politiků, nebo jako ztrátu kouzla ilegálnosti?

Z řad freetekno komunity letos zaznívá řada kritických připomínek k tomu, co se z jejich každoročního setkání pravděpodobně letos stane. Ale spíše než o nějaké rozdělení komunity na několik nesmiřitelných frakcí jde o individuální pochybnosti. Existují sice případy jednotlivých radikálnějších soundsystémů, které letos údajně účast na státem organizovaném CzechTeku demonstrativně odmítají, a místo toho vyhlašují např. cestu na východ, ale přesto se dá očekávat, že řada soundsystémů se kompromisní akce nakonec zúčastní.

Vloni se zdálo nezbytné vysvětlit nejširší veřejnosti, že CzechTek nebyl nikdy primárně koncipován tak, aby nevyhnutelně muselo dojít k bitce s policií – ale spíš jako velký svobodný mejdan, na kterém se setkají lidé ze všech koutů Evropy a několik dní jednoduše vytvářejí a sdílejí určitý zvláštní společný prožitek. Letos se ale ozývají i jiné hlasy – a ty zdůrazňují, že CzechTek nejenže nikdy neměl být politickou demonstrací, nevyhnutelně směřující ke střetům s většinovou kulturou, ale že nemělo jít ani o bezduchý mejdan: že toto setkání mělo vždy řadu rituálních aspektů a že konzumní přístup mladší generace je pro něj stejně zničující jako sabotáž ze strany policie.

Narušená anonymita

Soundsystémy budou pravděpodobně letos…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].