Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Proč má skončit BBC

Půl roku po zrušení české redakce BBC mají místní milovníci této stanice další problém. Tentokrát nejsou důvodem změn snahy londýnského ústředí o úspory, ale nekompromisní postoj české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jež vede s BBC boj o její tuzemskou licenci.

Všechna rádia jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

Půl roku po zrušení české redakce BBC mají místní milovníci této stanice další problém. Tentokrát nejsou důvodem změn snahy londýnského ústředí o úspory, ale nekompromisní postoj české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jež vede s BBC boj o její tuzemskou licenci. BBC dnes vysílá pouze převzaté pořady (částečně česky a částečně anglicky) a rada trvá na tom, že musí obnovit buďto svou vlastní českou redakci, nebo odejít ze země. „BBC schází originální česká komponenta. Nabízí jenom převzaté vysílání, což odporuje mediálnímu zákonu,“ zní z úst předsedy RRTV Václava Žáka oficiální důvod, proč rada nechce uznat BBC v současné podobě jako regulérní stanici. Výklad zákona je jedna věc. Podstatnější je, že při bližším pohledu se motivy, které radu vedou k touze vytlačit z Česka světově uznávané zpravodajství, jeví jako krajně podezřelé.

Máme toho moc

Na úvod je třeba přiznat, že BBC se dosud v Česku těší nebývalé přízni. Drží licenci v téměř všech regionech, a to nemá v postkomunistické Evropě obdobu. Pro české posluchače je podstatné, že mohou díky kvalitnímu pokrytí skoro všude zdarma poslouchat profesionální zpravodajství v angličtině (v mnoha jiných zemích je to možné jen v hlavním městě a okolí). Po rozpuštění české redakce BBC vypadá situace tak, že stanice vysílá program z Londýna doplněný o šest hodin patřících zpravodajskému Rádiu Česko. Rada ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].