Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Zapomeňte na šedivou Ukrajinu

Opovrhovaný národ setřásl předloni zbytky totalitního otroctví Oranžovou revolucí a prudce se rozvíjí. Vzniká nová Ukrajina a my z ní přinášíme reportáž.

Fotografie: Paříž? New York? Nikoli, tak chutná nová Ukrajina. (Festival elektronické hudby v Kyjevě.) - Autor: Dmytro Fedorenko • Autor: Respekt
Fotografie: Paříž? New York? Nikoli, tak chutná nová Ukrajina. (Festival elektronické hudby v Kyjevě.) - Autor: Dmytro Fedorenko • Autor: Respekt

Strhaná tvář a špinavé ruce, shrbená postava u míchačky s betonem. Páchnoucí dělník klimbající v tramvaji, brutální mužik bez intelektu. To je stereotypní obraz Ukrajince v Česku, nespravedlivé klišé zužující realitu. Opovrhovaný národ setřásl předloni zbytky totalitního otroctví Oranžovou revolucí a prudce se rozvíjí. Vzniká nová Ukrajina a my z ní přinášíme reportáž.

Sedíme v potemnělém sále, jehož čelo vypadá jako řídicí věž kosmického centra. Všude jsou monitory, antény, kabely a podivné krabičky, z nichž soustředění lidé kreslí zvukem do prostoru snovou krajinu. Elektronické ruchy proudí z reproduktorů obrovskou rychlostí a připomínají vybroušené drahokamy roztodivných tvarů. Do sálu mezi publikum vstupují tanečníci citlivě reagující na měnící se zvukovou strukturu. Kolem obchází také mladá dívka s malou digitální kamerou: „To je ale pěkná tvář,“ usměje se na jednoho z návštěvníků a odnese si jeho portrét, který kolegové záhy přetvoří a společně s překvapivou geometrií vrhnou na velká plátna v pozadí. Není pochyb: nacházíme se v centru současné experimentální kultury. Jsme ve Vídni? Paříži? New Yorku? Nikoli. Je konec května a my se nalézáme na levém břehu Dněpru v Kyjevě, kde právě začíná druhý ročník mezinárodního festivalu elektronické hudby. Tahle inspirativní akce svědčí o nové prudce se rozvíjející Ukrajině.

Oranžové vydechnutí

Kyjev je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].