Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Togo hraje v Německu

Africký nováček na šampionátu v kopané vyprodukoval více změn trenérů než gólů. Všiml si toho i list New York Times. Věru je o čem psát.

Africký nováček na šampionátu v kopané vyprodukoval více změn trenérů než gólů. Všiml si toho i list New York Times. Věru je o čem psát. Nejprve hráčům Toga sdělil jejich fotbalový svaz, že neobdrží požadovanou prémii ve výši 200 tisíc dolarů na osobu plus 39 tisíc za vítězství a 20 tisíc za remízu. Vzhledem k tomu, že každý zúčastněný tým dostane od FIFA za kvalifikaci 5,8 milionu dolarů a tožských hráčů je 23, světový příspěvek by se rozplynul prakticky pouze na jejich prémie. Nespokojení fotbalisté začali v Německu bojkotovat tréninky a tři dny před prvním zápasem rezignoval jejich německý trenér Otto Pfister.

Tožský fotbalový svaz už už sehnal náhradu, shodou okolností rovněž Němce Winfrieda Schäfera (trenéra Kamerunu na šampionátu 2002), nicméně Pfister se na poslední chvíli – a po intervenci hráčů – na lavičku vrátil. Jeho svěřenci pak sehráli důstojný duel s Jižní Koreou, ale před dnešním zápasem se Švýcarskem byla Pfisterova účast opět nejistá. Jisté ovšem je, že německo-tožská vzájemnost se projevuje i dlouho poté, co Berlín za první světové války přišel o své kolonie. Právě před rokem byl v Togu vypálen německý Goethe-Institut, když ho ve zmanipulovaných volbách ustavený prezident Faure Gnassingbe označil za shromaždiště opozice. Ale zdá se, že fotbal vše překlene. Našinec si pak může oživit vzpomínku na počátek 20. let, kdy padaly úvahy, že Togo by se ocitlo ve správě právě zrozeného Československa. Jak bychom se dnes chovali ve své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].