Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ostrov v ropném moři

Poklidná atmosféra, která v automobilových kruzích až dosud vládla, se začíná měnit. Bylo to znát i na letošním ročníku přehlídky ekologických automobilů Challenge Bibendum.

Fotografie: Jezdí na elektřinu. (Prototyp elektromobilu francouzské firmy Courreges přijíždí na Martova pole do Paříže). - Autor: Martin Uhlíř • Autor: Respekt
Fotografie: Jezdí na elektřinu. (Prototyp elektromobilu francouzské firmy Courreges přijíždí na Martova pole do Paříže). - Autor: Martin Uhlíř • Autor: Respekt

Náš vůz se jen zvolna probíjí dopravní zácpou na okraji francouzské metropole. Tři ucpané dálniční pruhy v našem směru, tři ve směru protějším. Kam až oko dohlédne, všude stojí kolony. Ironií je, že míříme na přehlídku automobilů, která se koná pod heslem „trvale udržitelná mobilita“.

Všechna ta auta na zablokované dálnici mají jedno společné: spalují benzin nebo naftu. V celosvětovém měřítku je na ropě založeno 95% dopravy. A situace se prakticky vůbec nemění k lepšímu. Kdybychom se v budoucnu zbavovali ropné závislosti stejně rychle jako dosud, i v roce 2050 by zůstal podíl alternativních paliv stejně zanedbatelný jako dnes.

Nad světlou budoucností ve znamení rostoucí spotřeby „černého zlata“ se přesto stahují mračna. Ropa sice poteče do rafinerií ještě desítky let, už to ale nejspíš nebude ropa levná.

Poklidná atmosféra, která v automobilových kruzích až dosud vládla, se proto začíná měnit. Je to znát na letošním ročníku přehlídky ekologických automobilů Challenge Bibendum, kterou pořádá firma Michelin a jíž se účastní především velké automobilky.

Mezi obecnými hesly o nutnosti učinit auta vstřícnější k životnímu prostředí, s nimiž se na této akci nešetřilo ani v minulých letech, zaznívají letos i mnohem konkrétnější výroky: levná ropa zřejmě končí, změny na automobilovém trhu mohou začít probíhat velmi rychle. A protože žádný opravdu dobrý způsob, jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].