Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Lídr britské Konzervativní strany David Cameron vyrazil do boje proti BBC. Nelíbí se mu, že kanál Radio 1 hraje gangsterský hip hop: minulý týden obvinil stanici, žijící z veřejných peněz, že hraje skladby, které „povzbuzují lidi, aby nosili střelné zbraně a nože“.

Fotografie: 50 Cent: Rozdáme si to na nože, Camerone. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: 50 Cent: Rozdáme si to na nože, Camerone. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Lídr britské Konzervativní strany David Cameron vyrazil do boje proti BBC. Nelíbí se mu, že kanál Radio 1 hraje gangsterský hip hop: minulý týden obvinil stanici, žijící z veřejných peněz, že hraje skladby, které „povzbuzují lidi, aby nosili střelné zbraně a nože“.

Teze konzervativního šéfa, že sobotní hiphopová show DJe Tima Westwooda na Radio 1 může za násilí v britských městech, přichází ve vypjaté atmosféře. Minulý měsíc zemřeli v Londýně po přepadení s nožem školák a policistka, další muž podlehl následkům bodnutí v Bristolu. Tragické případy vyprovokovaly úřady k výzvě, aby Britové výměnou za beztrestnost odevzdávali na policejních stanicích nože, jejichž držení má být trestné. Na policii se zatím sešlo více než 17 tisíc zbraní.

Cameron samozřejmě není prvním ani posledním britským politikem, který si všiml hip hopu a jeho textů. Stížnosti provázejí tuto hudbu od začátku její dnes již téměř třicetileté historie. V Británii se do rapperů pustil naposledy ministr kultury předchozí vlády Kim Howells, který kritizoval hiphopovou kulturu, „kde zabíjení je něco jako módní doplněk“, a státní sekretář David Blunkett nazval rapové texty „odpornými“.

Hip hop sice přišel do Británie v raných osmdesátých letech, ale zůstával výhradně undergroundovým hnutím. Teprve na začátku tisíciletí se stejně jako jinde ve světě stal dominantní kulturou středostavovské městské mládeže. Britská vláda se tehdy rozhodla jít s dobou a začala projevy urban music mohutně podporovat. BBC zřídilo speciální stanici pro černou hudbu 1Xtra a vláda každý rok financuje hiphopový festival The Prince’s Trust.

Cameronův výrok ale opět připomněl, že pouliční kultura importovaná ze Spojených států pořád vyvolává strach.

Britské deníky se v reakci na ostrá slova začaly předhánět v citacích z textů gangsterských rapperů jako 50 Cent nebo jeho starší kolega Tupac Shakur a publicisté debatovali, zda rappeři nevábný svět městských ghett postižených kriminalitou oslavují, nebo jen zobrazují. Novináři poukazovali na to, že mladá kultura (ať již to byli britští Teddy boys, mods, hippies nebo příznivci hnutí punk) vždy vzbuzovala hrůzu a politici jí vždy kladli za vinu aktuální společenské problémy.

Několik deníků také připomnělo, že Cameron ještě loni před volbami zdravil posluchače západolondýnské stanice Life FM heslem z rapového slangu „keep it real“ a prohlašoval se za fanouška černé hudby. Konzervativce jistě nepotěšila ani příloha deníku The Times, která napsala, že když byl Cameron hostem pořadu Desert Island Disc na BBC Radio 4 a pouštěl své oblíbené desky, jednou z nich byla i píseň komika Bennyho Hilla, v níž hlavního hrdinu ubije kamenem mlékař, jeho sok v lásce.

Autor je hudební publicista.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2006 pod titulkem Co se děje ve světě