Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vychutnej moji cenu

Čeští výtvarníci stále marně hledají své galeristy. Právě skončený pátý ročník veletrhu současného umění Art Prague opět potvrdil zajímavou skutečnost. Potenciální sběratelé i spekulanti narážejí na to, že české špičkové umělce až na výjimky dodnes nikdo nezastupuje.

Čeští výtvarníci stále marně hledají své galeristy.

Právě skončený pátý ročník veletrhu současného umění Art Prague opět potvrdil zajímavou skutečnost. Potenciální sběratelé i spekulanti narážejí na to, že české špičkové umělce až na výjimky dodnes nikdo nezastupuje. Nefunguje tady dosud standardní západní systém, v němž má výtvarník svého galeristu, podobně jako kapela vydavatele. V situaci, kdy stát současné výtvarníky skoro nepodporuje, jsou umělci odkázáni pouze na volný trh. A tam existuje jen jediná instituce. Galerie Jiřího Švestky, která zastupuje desítku vybraných Čechů. Proč tomu tak je a co to znamená?

Teď je ta pravá chvíle

Obchodování se současným uměním se u nás teprve rozbíhá. Konkurence je zatím slabá a zorientovat se není složité. Pokud vsadíte chytře, investice se brzy několikanásobně vrátí a ještě se mezitím potěšíte inspirativními díly. „Před časem byl u mě jeden sběratel. Prodal jsem mu obraz. I když tvrdil, že to nemá na kšeft, bouchnul ho za pár měsíců v aukci za trojnásobek,“ říká Tomáš Císařovský, jeden z našich renomovaných malířů střední generace, který je nyní na volné noze bez exkluzivního galeristy podobně jako řada jeho kolegů. Císařovský přitom patřil k umělcům, které léta zastupovala pražská galerie MXM, značka nejvyšší kvality. Na počátku 90. let, v období zájmu o vše východoevropské se prodávalo dobře, a navíc stále přicházely pozvánky na výstavy do zahraničí. Zájem o malý rybník za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].