Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kdo zabil český film

Čeští filmoví tvůrci si už léta stěžují, že ve srovnání s evropskými kolegy tvoří svá díla v nuzných podmínkách. Provinčních filmů, které oslovují vkus místního většinového diváka, je dost, ale filmaři mají i smělejší ambice – točit zajímavá díla, schopná uspět ve světové konkurenci.

Fotografie: V Cannes se o českém filmu konečně mluvilo. Bohužel špatně. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: V Cannes se o českém filmu konečně mluvilo. Bohužel špatně. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Desítky milionů, na které filmaři ztratili naději, přinesly na konci týdne další potíže. Čeští tvůrci stáhli svá díla z programu dnes zahájeného festivalu dětského filmu ve Zlíně. Současně se objevují hrozby, že někteří z nich odvolají své filmy i z mezinárodních přehlídek.

Lepší než nic

Jde opravdu o hodně. Čeští filmoví tvůrci si už léta stěžují, že ve srovnání s evropskými kolegy tvoří svá díla v nuzných podmínkách. Provinčních filmů, které oslovují vkus místního většinového diváka, je dost, ale filmaři mají i smělejší ambice – točit zajímavá díla, schopná uspět ve světové konkurenci. A právě minimální podpora ze strany státu způsobuje, že český film se na mezinárodní scéně dostává do stále větší izolace.

Argumenty prezidenta Klause, že film je normální byznys a nepotřebuje podporu, bylo bohužel nutné předpokládat. K němu se ale přidal nezájem poslanců, který důležitou změnu po prezidentově stopce provázel. Prohlášení ministra kultury Vítězslava Jandáka, že je mu jedno, jak hlasování dopadne, jen připomnělo, že zákonodárci měli na své poslední předvolební schůzi opravdu jiné starosti.

Je to škoda. Český film se letos v Cannes nejistým krokem vracel na mezinárodní scénu. Do prestižního programu Producers on move, který umožňuje producentům získávat potřebné kontakty a domlouvat mezinárodní koprodukce, byla vybrána Karla Stojáková (Restart, Slávek the Shit) a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].