Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Holubí záchranka

Přes okno kavárny na pražském Starém Městě pozoruje milenecký pár, jak se venku na dlažbě v květnovém mrholení bezmocně plácá holub se zlomeným křídlem.

Fotografie: Věra Přibylová: dvaadvacátý rok služby. • Autor: Respekt
Fotografie: Věra Přibylová: dvaadvacátý rok služby. • Autor: Respekt

Přes okno kavárny na pražském Starém Městě pozoruje milenecký pár, jak se venku na dlažbě v květnovém mrholení bezmocně plácá holub se zlomeným křídlem. Po chvíli mladí milenci někam volají mobilním telefonem a zanedlouho přijíždí k ptákovi auto. Vystupuje z něj muž, který zraněného holuba nakládá a odváží do špitálu pro divoká zvířata, kde bude ošetřen. Praha dnešních dní.

Měla jsem štěstí

Když se z Ivany Janků snažíte vypáčit nějaký pádný důvod nebo zážitek, proč se rozhodla založit v Praze rychlou záchrannou službu pro zvířata, moc se toho nedozvíte. „Prostě mám ráda zvířata. Vždycky jsem měla a dnes mě tenhle koníček i uživí,“ říká drobná čtyřicátnice se stále zapnutým „emergency“ mobilem na krku. Scházíme se u ní doma v žižkovském bytě, protože její domácí mazlíček, jezevčice Ajda je po operaci břicha, a tak paní Janků, když není zrovna na výjezdu záchranky, tráví čas doma s pacientem. Místnost je proto vystlaná matracemi a dekami, v rohu běží počítač a police na zdech jsou zaplněny šanony pracovních dokumentů.

Záchranku Pet Medic založila Janků v roce 2002 spolu se skupinou přátel, většinou veterinárních laborantů či lékařů. V té době ještě pracovala jako manažerka u gastronomické firmy CIPA a pobírala slušný plat. Všechny peníze ale vrážela do svého záchranářského „koníčku“. Díky dvěma pracovním frontám byla v jednom kole sedm dní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].