Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 10 lety

Byla to doba sladké nevinnosti či nevědomosti. Místo současných policejních afér vyšetřovala Inspekce ministra vnitra před deseti lety opravdu hutný skandál: jestli je pravda, že si čerstvě propuštěný šéf protiteroristické jednotky Miroslav Kvašňák nechal u policejního veterináře zadarmo opravit zuby svého soukromého psa.

Fotografie: Titulní strana Respekt č. 18/1996. • Autor: Respekt
Fotografie: Titulní strana Respekt č. 18/1996. • Autor: Respekt

Byla to doba sladké nevinnosti či nevědomosti. Místo současných policejních afér à la kdo a za kolik nechal utéct Krejčíře, nebo který policejní důstojník že to ještě spolupracoval s únosci a vrahy Berdychova gangu, vyšetřovala Inspekce ministra vnitra před deseti lety opravdu hutný skandál: jestli je pravda, že si čerstvě propuštěný šéf protiteroristické jednotky Miroslav Kvašňák nechal u policejního veterináře zadarmo opravit zuby svého soukromého psa. (Později vyšlo najevo, že nenechal.) Dalším tématem, trčícím z rubriky našich tehdejších krátkých zpráv už méně vesele, byl osud čtyřicetiletého muže přijatého do olomoucké nemocnice s diagnózou mozkové nemoci šílených krav. A město Brno poté, co se do náhle otevřeného kráteru na tamní pěší zóně propadla mnichovská studentka, zakázalo „pro jistotu“ vjezd nákladních aut do blízkosti centrálního tržiště na Zelném trhu.

Z politické agendy vévodila 18. týdnu v roce 1996 návštěva ministra zahraničí komunistické Číny Čchien Čchi-čchena a jeho audience u tehdejší hlavy státu Václava Havla. „Prezident předem avizoval, že bude se svým čínským hostem mluvit o některých tématech, jež čínská strana obvykle nerada slyší, jako je porušování lidských práv, represe v Tibetu či vojenské zastrašování Tchaj-wanu,“ komentoval událost Respekt. „Zdálo by se tedy, že Čchien nemá o co stát. Přesto prý proběhla schůzka v téměř idylické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].