Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na záchranu už je pozdě

Teorie Jamese Lovelocka o tom, že Země se chová jako jediný živoucí organismus, před čtyřiceti lety oslovila odborníky, ochranáře přírody i spirituální hledače. Lovelockova nová kniha Odplata Gáii (The Revenge of Gaia) představuje pro mnoho z jeho obdivovatelů hořké sousto.

Fotografie: A jaderný odpad odvezte do pralesa, ať tam lidi nechodí. - Autor: Archiv J. Lovelocka • Autor: Respekt
Fotografie: A jaderný odpad odvezte do pralesa, ať tam lidi nechodí. - Autor: Archiv J. Lovelocka • Autor: Respekt

Jeho teorie o tom, že Země se chová jako jediný živoucí organismus, před čtyřiceti lety oslovila odborníky, ochranáře přírody i spirituální hledače. James Lovelock v sobě spojoval vědce a vizionáře a stal se jedním z nejdůležitějších kmotrů hlubinné ekologie. Letos – tři roky před svými devadesátými narozeninami – vydal novou knihu Odplata Gáii (The Revenge of Gaia). Pro mnoho z jeho obdivovatelů představuje hořké sousto.

Od ozonu k bohyni

James Lovelock se narodil v Anglii v roce 1919. Zpočátku se zabýval v Londýně lékařským výzkumem, později se jako profesor chemie na několika amerických univerzitách a ve výzkumných centrech specializoval na různé přístroje měřící obsah látek v atmosféře. Výsledkem jeho práce bylo kolem padesáti patentů, a zejména jedny z prvních měření látek poškozujících ozonovou vrstvu země. Mnoho vědců dnes zastává názor, že právě Lovelockova varování spustila první akce k záchraně ozonové díry.

V 60. letech James Lovelock navrhoval jako nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda je na Marsu nebo jiné planetě život, analýzu její atmosféry. Vycházel z předpokladu, že téměř veškerý kyslík, dusík, oxid uhličitý a metan v pozemské atmosféře je biogenního původu. Nejde o nějakou náhodnou směs plynů, ale výsledek vzájemných vazeb tisíců organismů. O pár let později přišel vědec s převratnou hypotézou, že celý planetární systém představuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].