Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Průvan jménem Bolaño

Dočkali jsme se ho, aniž bychom věděli, že na něj čekáme. V češtině vychází román světově proslulého spisovatele Roberta Bolana Chilské nokturno. U nás o něm slyšel málokdo, ale pro hispánskou literaturu 20. století je klíčovou postavou.

Dočkali jsme se ho, aniž bychom věděli, že na něj čekáme. V češtině vychází román světově proslulého spisovatele Roberta Bolana Chilské nokturno. U nás o něm slyšel málokdo, ale pro hispánskou literaturu 20. století je klíčovou postavou.

Meteor na první pokus

Bolanova národnost se nedá spolehlivě určit. On sám se cítil být Latinoameričanem, i když jedním dechem dodával, že nejlepší, co člověk může udělat s vlastí, je na ni zapomenout. Vyhublý muž, jehož obličeji vévodily velké kulaté brýle, se podle vlastních slov „narodil ve stejném roce, ve kterém umřel Stalin a Dylan Thomas“. Vyrůstal sice v chilském vnitrozemí, ale divoké mládí prožíval v hlavním městě Mexika, kam se rodina odstěhovala za lepším živobytím. Opustil střední školu, aby se mohl věnovat psaní, a prodléval zejména v Café Habana, kde se skupinou básníků „infrarealistů“ tvořil obskurní literární časopisy. Ve dvaceti stopoval po Latinské Americe a jako levicově rozněžněný obdivovatel Allendeho se vrátil do Chile. Po Pinochetově puči byl zatčen a za to, že se z něj nestal další „detenido desaparecido“ (zmizelý zatčený), vděčil policistovi, z něhož se vyklubal dávný spolužák ze základní školy.

Nakonec se Bolano usadil ve Španělsku. Zatímco hlídal katalánský kemp, uklízel po hlučných turistech na Costa Brava nebo prodával blyštivou bižuterii v zapadlém městečku Blanes, vytvořil v příznivém klimatu mladé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].