Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Víš, s kým spíš?

čZatím poslední kampaň pomoci, zaměřená na komunikaci se zákazníky prostitutek, je svým způsobem ojedinělá. „Prostě bychom rádi upozornili muže na to, že žena, kterou si kupují, tu práci nemusí dělat dobrovolně, ale naopak k tomu může být nucená,“ říká Tereza Hulíková z Mezinárodní organizace pro migraci.

Fotografie: Volej, až něco nebude v pořádku. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Volej, až něco nebude v pořádku. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zatím není jasné, kolik mužů opravdu vyslyší nedávnou prosbu z titulních stran novin, aby „pomohli své prostitutce“. Co se ovšem touto kampaní ministerstva vnitra a nevládních aktivistek bohužel potvrdilo úplně jasně, je, že řada těchto žen pomoc doopravdy potřebuje – a to tu největší možnou. Je to tak: na nárožích zdejších měst, ve výkladních skříních klubů, u rušných silnic nabízejí sex unesené, zotročené bytosti, jejichž počet si úřady netroufají ani odhadnout. Přestože se tragédie odehrává všem na očích, nedaří se úřadům otrokářský byznys nějak zásadně narušit. Současný pokus vtáhnout do hry zákazníky je úplně nová strategie. Vyvolala naději, ale i překvapení.

Jsou tady

Zprávy o „obchodech s lidským masem“ jsou zhruba stejně obehranou písničkou jako varování před globálním oteplováním – všichni je znají a nikdo je už moc nevnímá. Přitom, mají-li pravdu, je to v obou případech vážné. Podle často citovaných mezinárodních odhadů jde počet obětí tzv. „human traffikingu“ – tedy pašování lidí přes hranice za účelem obchodu s nimi – celosvětově vzhůru, podle některých analýz Human Rights Watch až o 2 miliony ročně. Zdejší nevládní organizace i policie přitom už nějaký čas upozorňují, že Česko se v tomto druhu organizovaného zločinu od konce 90. let mění ze země tranzitní na zemi cílovou. Tedy že unesené ženy prožívají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].