Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Osud je jako vlak, jednou do něj nasednete a vezete se až na konečnou. Vystoupit už nejde. Problém je, že člověk někdy neví, kdy vlastně do té lokálky nastupuje.

Osud je jako vlak, jednou do něj nasednete a vezete se až na konečnou. Vystoupit už nejde. Problém je, že člověk někdy neví, kdy vlastně do té lokálky nastupuje. U věhlasného amerického spisovatele Trumana Capoteho to prý začalo cestou na jeho nejslavnější reportáž, ze které vznikl známý bestseller jménem Chladnokrevně (In Cold Blood). Alespoň to tvrdí tvůrci filmu Capote, který minulý týden vstoupil do našich biografů.

Film se snaží zachytit klíčovou periodu Capoteho života, tedy období asi šesti let, kdy spisovatel pracoval na svém stěžejním díle. Jak známo, na začátku stála krátká zpráva v New York Times z listopadu 1959: na venkově v Kansasu došlo k zatím neobjasněné vraždě čtyřčlenné farmářské rodiny. Capote, sám původem z amerického Jihu, cítil, že je to téma pro jeho životní dílo. Nasedl do vlaku do Kansasu a vybral si tak svůj osud. Román Chladnokrevně byl zfilmován vzápětí po svém vydání v roce 1966. Dnešní tvůrci v čele se scenáristou Danem Futtermanem a režisérem Bennettem Millerem se jej rozhodli znovu vzkřísit, jenže s tím rozdílem, že tentokrát je do příběhu zahrnut i spisovatel. Jde o jeho prožitek a silný emocionální vztah, který se vytvoří mezi ním a vrahem Perry Smithem, jenž je nakonec odsouzen k smrti. Capoteho zkušenost, kterou procházel při psaní knihy, zkrátka ještě čekala na filmové vyjádření. Je to zkušenost, ze které se spisovatel už nikdy nevzpamatoval. Následovala už jen sláva, samota a drogy.

Sluší se připomenout, že film si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].