Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rozhodně je čas na změny

Pavel Jungwirth se narodil v roce 1966 v Praze. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu, postgraduální studium absolvoval v Heyrovského ústavu, postdoktorální pobyt pak v Jeruzalémě a v Kalifornii. V současnosti pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, kde se snaží modelovat na počítači základní chemické procesy (rozpouštění solí, mrznutí vody, krystalizace atd.) tak, abychom důležitým dějům například v atmosféře rozuměli na molekulové úrovni. Řídí výzkumný tým a zároveň učí na své mateřské fakultě počítačové modelování molekulových procesů. Je ženatý, má čtyři děti a žije v Praze.

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Pavel Jungwirth

se narodil v roce 1966 v Praze. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu, postgraduální studium absolvoval v Heyrovského ústavu, postdoktorální pobyt pak v Jeruzalémě a v Kalifornii. V současnosti pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, kde se snaží modelovat na počítači základní chemické procesy (rozpouštění solí, mrznutí vody, krystalizace atd.) tak, abychom důležitým dějům například v atmosféře rozuměli na molekulové úrovni. Řídí výzkumný tým a zároveň učí na své mateřské fakultě počítačové modelování molekulových procesů. Je ženatý, má čtyři děti a žije v Praze.

Vysokou školu jste končil v roce 1989, zažil jste ještě bolševismus. Jak se liší český vědec v roce 2005 od vědce konce 80. let?

Ta změna je podle mě veliká a určitě k lepšímu. Nedošlo k žádné revoluci ve vědě, probíhá ale plíživý vývoj. Otevřeli jsme se, to je základní věc, neexistuje už žádná provinční bariéra. Všichni chtějí ven a vědí, co se venku děje. Víme, kde je světová úroveň. Obrovský rozdíl je i v penězích.

Přesto slyšíme neustálé stížnosti na jejich nedostatek.

Objektivně asi moc peněz na vědu není, roste ale HDP, takže v absolutních číslech přibývají i peníze. Akademie věd se ztenčila o polovinu, je v lepším stavu než v roce 1989 a rozdělování peněz je také rozumnější. Mě až překvapuje, jak se bez nějaké prudké revoluce finanční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].