Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

První indián je tu

Indián se širokou dobrosrdečnou tváří si s ulehčením sundává z hlavy hornickou helmu, symbol nezaměstnaných z cínových dolů, a jde oslavovat zasloužené vítězství. Jmenuje se Evo Morales Ayma, a když se před 46 lety narodil v rodině negramotných rolníků v chudé chatrči uplácané ze slámy a bláta, nikdo by si nepomyslel, že se stane nadějí pro většinu bolivijských obyvatel indiánského původu.

Fotografie: Z pasáka lam (snímek z roku 1967) nahaněčem strachu. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Z pasáka lam (snímek z roku 1967) nahaněčem strachu. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Indián se širokou dobrosrdečnou tváří si s ulehčením sundává z hlavy hornickou helmu, symbol nezaměstnaných z cínových dolů, a jde oslavovat zasloužené vítězství. Jmenuje se Evo Morales Ayma, a když se před 46 lety narodil v rodině negramotných rolníků v chudé chatrči uplácané ze slámy a bláta, nikdo by si nepomyslel, že se stane nadějí pro většinu bolivijských obyvatel indiánského původu.

Když plyn řeší vše

V Bolívii se minulý týden navýsost demokraticky projevila očekávání indiánské většiny. Za rekordní 72% volební účasti vyhrál díky nadpoloviční většině hlasů předák strany MAS (Hnutí za socialismus) Evo Morales Ayma. Chtěl být prezidentem už podruhé, ale před třemi lety mu vítězství uteklo o pouhé 1 % hlasů. Tehdy prohrál s „gringem Gonim“, pravicovým politikem vystudovaným ve Spojených státech Gonzalem Sánchezem de Lozadou. Předák indiánských odborů nehodil flintu do žita, ale naopak se chápal každé příležitosti vhodné k alarmování davů proti vítězi. Při sociálních bouřích v roce 2003 byl Lozada nucen neslavně abdikovat a uprchnout ze země. Nahradil jej dočasně rozvážný historik Carlos Mesa, ale ani on neunesl tíhu vládnutí v zemi, kde je stávkování a blokování cest součástí národní identity už od padesátých let, kdy byly poprvé znárodněny cínové doly. Mesu nahradil do nových prezidentských voleb předseda nejvyššího soudu Eduardo Rodríguez a ten s velkým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].